Nieuws

Toshiba brengt nieuwe robuuste externe schijf uit

Toshiba introduceert een harde schijf in een aluminium casing, die er stijlvol moet uitzien en ook nog eens tegen een stootje moet kunnen.

Toshiba introduceert de Canvio Alu, een externe harde schijf die tegen een stootje moet kunnen. De Alu, verkrijgbaar in zwart of grijs, ziet er klein maar degelijk uit dankzij de behuizing in aluminium.

In het doosje zit een schoksensor en zogenaamde ramp-load-technologie. Beide moeten de schijf beschermen bij een onvoorziene duikvlucht naar de grond. De harde schijf komt op de markt in drie configuraties: het model van 500 GB zal 63 euro kosten, dat van 1 TB kost er 78 en het model van 2 TB schaf je aan voor 122 euro. Op de Alu staat NTI-software voorgeïnstalleerd, waarmee je automatische back-ups van je gegevens kunt maken.

Toshiba claimt in een persbericht dat de Canvio Alu een overdrachtsnelheid heeft van 5 gigabyte per seconde. Aangezien je de externe schijf aan je computer hangt met USB 3.0, wat maar een maximale transfersnelheid heeft van 5 gigabit per seconde (625 megabyte), is dat tot acht maal toe fysiek onmogelijk. Ervan uitgaande dat het in het persbericht om een typefout gaat, en er werkelijk 5 gigabit bedoeld wordt, is die transfersnelheid nog steeds uiterst onwaarschijnlijk. Dat wil zeggen dat de externe schijf van Toshiba de USB 3.0-verbinding verzadigt met een conventionele harde schijf. Iets wat Sandisk, om maar een merk te noemen, nog niet doet met zijn high-end SSD’s.

Voorlopig hechten we dus niet al te veel waarde aan de cijfers van Toshiba. Een test (of een rechtzetting) zal de echte snelheid van de externe schijf moeten uitwijzen.

UPDATE: Toshiba bevestigt zoals verwacht dat het om een schrijffout in het persbericht ging. 5GBps moest volgens het bedrijf 5Gbps zijn, wat nog steeds niet lijkt te kloppen. Zoals gezegd is 5Gbps de theoretische maximale transfersnelheid van USB 3.0, en zou het ons sterk verbazen moest Toshiba een klassieke harde schijf hebben ontwikkeld die dergelijke snelheden kan evenaren, aangezien dat zelfs niet vanzelfsprekend is voor dure SSD"s.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business