Nieuws

Intel lanceert Haswell-E 8-core desktopprocessor

Intel lanceert de splinternieuwe i7-5960X Extreme Edition: de eerste processor van het bedrijf met acht cores en zestien threads.

We kijken al lang uit naar Haswell-E: Intels eerste 8-core-processor voor de desktop. Die processor krijgt de definitieve naam i7-5960X Extreme Edition mee. De splinternieuwe i7 is gericht op gamers en enthousiastelingen die hun computer tot het uiterste wille drijven.

De i7-5960X heeft een kloksnelheid van 3 GHz met een turbofrequentie van 3,5 GHz. Verder bezit de 2,6 miljard transistor tellende chip een enorme 20 MB L3 Cache en is hij compatibel met DDR4-geheugen, wat veel belooft voor de snelheid voor systemen die met beide zijn uitgerust.

De processor past in Intels nieuwe X99 Chipset, die niet achterwaarts compatibel is. De X99-chipset is Thunderbolt Ready, wat wil zeggen dat Thunderbolt 2-functionaliteit toe te voegen is met een add-in kaartje. Als kers op de taart kan het geheel overweg met 40 PCI-Express lanes. Al dat lekkers vraagt 140 watt aan stroom.

22 nanometer
Intels nieuwe i7 is, zoals de codenaam al duidelijk maakte, nog steeds gebaseerd op de 22 nm Haswell-architectuur. Daarmee staat Haswell nog eens in de kijker, want binnenkort verschijnen de eerste processoren gemaakt met de nieuwe 14 nm Broadwell-architectuur.

Met de i7-5960 koop je wat op papier een razendsnelle processor lijkt en die zijn gelijke niet kent, maar daar betaal je een prijs voor: 999 dollar (of, normaal gezien, evenveel euro’s) om precies te zijn. De ultrasnelle processor is dus niet voor iedereen weggelegd.

Intel brengt echter nog twee andere versies van Haswell-E uit: De i7-5930K en de i7-5820K. Die laatste gaat al over de toonbank voor 389 dollar. De i7-5820K heeft ‘slechts’ zes cores, twaalf threads en 15 MB chache en kan maar met 28 PCI-Express lanes overweg, maar is meteen een stuk betaalbaarder.

Overklokken
De Haswell-E processors komen volgende week uit, en zullen vanaf dag één beschikbaar zijn in kant-en-klare configuraties, voor wie niet graag zelf aan de slag gaat met de ingewanden van zijn computer. Met de lancering van Haswell-E zal ook DDR4-geheugen in de rekken liggen, net als afzonderlijke X99-moederborden. Wie wel graag met de hardware van zijn pc speelt, zal blij zijn te vernemen dat Haswell-E volledig unlocked is. Overklokken kan dus naar believen.

Hoe de i7-5960X in de praktijk presteert, moeten we nog even afwachten. De redactie is momenteel druk in de weer met het testen van een exemplaar. Zodra de tests zijn afgerond kan je hier de review lezen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business