De stad Turijn heeft besloten Windows XP niet te vervangen door een nieuwe versie van Windows maar voor Ubuntu. En dat is goed nieuws voor de belastingbetaler.

Misschien kunnen wij in tijden van besparing wel iets leren van de Noord-Italiaanse stad Turijn. Daar draaien alle computers voorlopig nog op Windows XP, maar niet lang meer. Een overstap op een nieuw besturingssysteem dringt zich om veiligheidsredenen op, maar de Italianen hebben geen zin om hun zuurverdiende centjes aan Microsoft te geven.

De stad kiest ervoor om het op Linux gebaseerde Ubuntu op de ruim 8.300 computers te installeren. Met een besparing van ruim 300 euro per toestel op Windows- en Officelicenties komt er al snel een budget van 2,5 miljoen euro vrij. Over een periode van vijf jaar zullen er nog meer toestellen vervangen worden, zodat de totale besparing naar verluidt ongeveer zes miljoen euro zal bedragen.

Dat is gerekend zonder de nieuwe uitgaven die Turijn nu ontloopt. Ubuntu draait immers zonder problemen op de oude machines, zodat een investering in nieuwe, modernere computers achterwege kan blijven.

 

Niet eerst, wel groot
Turijn is niet de eerste Italiaanse stad die de stap naar Linux zet, maar het is wel de grootste. Schepen Fosca Nomis denkt daarom dat haar stad een voorbeeldfunctie kan geven aan andere Italiaanse steden en dorpen.

Dat impliceert natuurlijk dat de overstap naar het nieuwe besturingssysteem pijnloos verloopt en dat is geen garantie. Ook de Duitse stad München maakte de sprong naar het openbronbesturingssysteem al, maar volgens geruchten verloopt die transitie niet zo vlot als gehoopt.

Ook bij ons draaien er nog heel wat computers op Windows XP. Experimenten met alternatieve besturingssystemen in andere steden in Europa zijn wat dat betreft zeker de moeite om op te volgen. Waarom zouden we immers collectief belastingen betalen voor een besturingssysteem dat net zo goed vervangen kan worden door een gratis variant?