Nieuws

Maak een spelcontroller met Ikea-slakommen

Maak zelf een spelcontroller uit twee slakommen van Ikea, of een lamp.

Bij spelfanaten bestaat er een eeuwige discussie over wat de beste controller voor games is. Sommigen zweren bij het exemplaar van de Xbox, terwijl anderen er heilig van overtuigd zijn dat het ding van PlayStation superieur is. Nog weer anderen besturen hun spelletjes liever met een slakom.

Marc Dubois en de Zwitserse ECAL-universiteit voor kunst en design ontwikkelden onorthodoxe controllers gemaakt uit Ikea-materiaal. Dubois combineerde één of meer van de sensors die een smartphone aan boord heeft met kommen, doosjes en lampen om zo een eigen invoermethode te ontwikkelen.

[related_article id=”160734″]

De Blandabåll is bijvoorbeeld een bal gemaakt van twee Ikea-kommen waarin een smartphone is bevestigd. De gyroscoop van de smartphone doet in dit geval dienst als sensor. Door met het ding te rollen bestuurt Dubois zijn spelletje op het scherm. De kunstenaar maakte een gelijkaardig toestel met een kubusvormig doosje. Daarmee beweeg je een digitale kubus in een speciaal daarvoor ontworpen spelletje.

Lampenkap
Ook een lamp kan als invoersysteem dienst doen, toont Dubois aan. Door een smartphone met camera onder een kegelvormige lampenkap te plaatsen en die met een lamp te beschijnen, kun je een puzzelspel spelen.

De nieuwste Call of Duty hoef je niet te spelen met de kom of de doos (of de lamp), maar het project toont aan dat originele maar vooral goedkope zelfgemaakte controllers mogelijk zijn. Of ontwikkelaars het enthousiasme van Marc Dubois delen en we in de nabije toekomst spelletjes zullen zien die je kan bedienen met een pollepel of een soepbord blijft afwachten. De Zwitser toont in ieder geval aan dat het mogelijk is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business