Nieuws

Matchstick is Mozilla’s Chromecast-alternatief

De Matchstick zal op Firefox OS draaien en moet een volledig openbron alternatief bieden voor Googles Chromecast.

Matchstick werkt in samenwerking met Mozilla aan een openbron alternatief voor de Chromecast van Google, en gaat het kleinood lanceren via Kickstarter.

De eerste berichten over de Matchstick HDMI-dongle verschenen al in juni. Zowel de hardware als de software zijn openbron en de functionaliteit is nagenoeg identiek aan de mogelijkheden van de Chromecast. De Matchstick gaat op Firefox OS draaien, het mobiele besturingssysteem van Mozilla dat gebruikmaakt van de Firefox-engine.

[related_article id=”160734″]

Met de Matchstick zal je allerhande webcontent, audio en video naar je televisietoestel kunnen streamen vanaf Android, iOS, Firefox of Chrome. De Matchstick zal in eerste instantie via een Kickstartercampagne worden gelanceerd, waarbij de eerste 500 investeerders 12 dollar betalen om de stick te pre-orderen. Daarna betaal je 18 dollar voor een pre-order. De Matchsticks zullen begin volgend jaar worden uitgestuurd.

Wil je na de Kickstartercampagne een Matchstick op de kop tikken, dan betaal je 25 dollar. Dat is nog altijd 10 dollar goedkoper dan de Chromecast van Google en 35 dollar goedkoper dan de Wireless Display Adapter die Microsoft onlangs heeft aangekondigd.

Inzetten op apps

Matchstick en Mozilla zetten alles op alles om ontwikkelaars aan boord te halen met hun idee. Dat zal essentieel zijn om tegen de populaire Chromecast van Google op te boksen, waar ondertussen al een aardig ecosysteem voor bestaat. Via een speciaal programma worden daarom 300 prototypes van de Matchstick uitgedeeld naar ontwikkelaars. Nog eens 250 ontwikkelaars kunnen via Kickstarter 24 dollar neertellen om de stick reeds in november in handen te krijgen.

De meeste bestaande Chromecast-apps zouden naar verluidt op ongeveer een uur tijd kunnen worden gehercompileerd om te werken met de Matchstick. De stick is volledig compatibel met Chromecast 1.0-apps en het vergt maar een paar lijntjes code om Chromecast 2.0-apps compatibel te maken, zo klinkt het op de Kickstarterpagina.
Matchstick belooft bovendien dat het tegen de lancering in januari een aantal grote contentpartners naar voren zal kunnen schuiven, waaronder vermoedelijk ook Netflix. Die videostreamingdienst maakte recent zijn intrede in België en is ook reeds op de Chromecast beschikbaar.

chromecastfirefox oshdmi-stickmatchstickmozillamultimedianieuwsontspanningstreamingtvvideo

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals