Nieuws

Zo installeer je de Windows 10 preview op een Mac

Ook Mac-gebruikers kunnen Windows 10 testen. Daarvoor hoef je OS X zelfs niet te verwijderen: een virtuele machine biedt de oplossing.

Wie Windows 10 wil testen staat voor een lastige beslissing. De technische preview is immers niet helemaal stabiel, zodat de vraag rijst of het wel verstandig is om je huidige besturingssysteem er door te vervangen.

Bij Mac-gebruikers ligt de zaak nog moeilijker. Gelukkig kan je Windows 10 ook onder handen nemen zonder iets op te offeren. Daarvoor gebruik je een virtuele machine: een "softwarecomputer" die je installeert op je besturingssysteem. Op die softwarecomputer kan je naar believen experimenteren met Windows 10 zonder dat je moet vrezen voor een fatale crash van je eigen systeem.

Ik leg je hier uit hoe je te werk gaat met VirtualBox op OS X, maar op een oudere versie van Windows loopt de procedure net hetzelfde.

[related_article id=”161452″]

Eerst registreren
De eerste stap is registreren voor de preview. Dat doe je hier. Je kunt de ISO-bestanden ook rechtstreeks downloaden:

Windows 10 Technical Preview x86

Windows 10 Technical Preview x64

Vervolgens heb je VirtualBox nodig. Hier download je het programma voor OS X of Windows. De installatie spreekt voor zich.

Klik op New om een nieuwe virtuale machine te maken. Kies een originele naam voor je virtuele computer en selecteer Microsoft Windows als Type. Je zult Windows 8.1 als versie moeten selecteren, aangezien Windows 10 officieel nog niet uit is. Let erop dat je de juiste versie kiest (x64/x86).

Volg de instructies van VirtualBox. De standaardinstellingen hoef je niet te wijzigen. Zodra je klaar bent, verschijnt er een nieuwe virtuele computer aan de linkerzijde van de applicatie. Klik daarop en selecteer Storage. Naast Controller: IDE klik je op het cd-icoontje om een cd/dvd-station toe te voegen.

Selecteer Choose disk en navigeer vervolgens naar het ISO-bestand van Windows 10 dat je hierboven gedownload hebt. Selecteer het en klik op ok.

Klik op start om de virtuele computer te activeren. Je moet nu de installatie-instructies van Windows 10 volgen. Die spreken voor zich.

Zodra de installatie is afgerond kan je aan de slag met Microsofts nieuwste, en naar verluidt beste Windows. Ook wij namen al een kijkje (maar niet met een virtuele machine). Of de preview van Windows 10 ons kon bekoren lees je hier.

Houd er rekening mee dat dit de allereerste versie van Windows 10 is. Microsoft heeft naar eigen zeggen nog nooit een besturingssysteem in zo’n vroeg stadium met het publiek gedeeld, dus schrik niet wanneer het besturingssysteem crasht, drivers niet goed werken of functies er vreemd uitzien.

Straf het OS ook niet te snel af. Wanneer je Windows 10 draait met VirtualBox moet je computer zijn rekenkracht verdelen over twee besturingssystemen, en dat heeft vanzelfsprekend een invloed op de prestaties.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business