Nieuws

Samsung verwacht zware winstdaling

Voor het derde kwartaal van dit jaar verwacht Samsung 60 procent minder winst. Hoge marketingkosten en een moeilijke smartphonemarkt zijn de oorzaak.

Drie maanden nadat Samsung waarschuwde dat de tweede helft van 2014 “een uitdaging” zou worden, maakt het bedrijf die belofte ook waar.

De Zuid-Koreaanse gigant verwacht in het derde kwartaal van dit jaar 60 procent minder winst te maken. Dat zou het vierde kwartaal op rij zijn dat de cijfers achteruitgaan.

Die operationele winst (de netto-omzet min de kosten) zou uitkomen op 3,03 miljard euro. De omzet zou aftikken op bijna 35 miljard euro, een daling van 20 procent.

Weggevreten marges
De voorspellingen, die uitgebracht worden voor de officiële cijfers later deze maand, geven nog geen opsplitsing per divisie, maar Samsung laat toch al een beetje in zijn kaarten kijken.

De verkoop van smartphones, die goed is voor twee derde van de winst, ging er zeer licht op vooruit, zegt het bedrijf. Maar de marges op de toestellen worden weggevreten door hoge marketingkosten en lagere prijzen voor de topmodellen.

Eén lichtpuntje
De meeste analisten hadden al voorspeld dat Samsung met slechte cijfers naar buiten zou komen. De afdeling die geheugenchips maakt, is zowat het enige lichtpunt, merkt Mark Newman van Sanford Bernstein op.

Samsung is nog altijd de grootste fabrikant van smartphones ter wereld, maar voelt de hete adem in de nek van Chinese bedrijven als Xiaomi en Huawei, die druk zetten op de prijzen. In het hogere segment is er dan weer de zware concurrentie van Apple, zeker na de lancering van de nieuwe, grote iPhone 6 en 6 Plus.

Volgens marktonderzoeker IDC is Samsung de enige fabrikant wiens afzet daalde in het tweede kwartaal. Ook het ratingbureau Fitch voorspelde midden augustus dat het marktaandeel van het bedrijf flink zou achteruitgaan in 2015.

Van 3G naar 4G
Samsung heeft al toegegeven dat een overdreven voorraad in China en Europa de verkoop heeft aangetast en probeerde dat probleem te counteren met een opgedreven marketing. Ook de verkoop van 3G-telefoons in China verloopt problematisch, nu het land volop naar 4G aan het overschakelen is. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business