Nieuws

De zoveelste wederopstanding van de pc

Na jaren van een teruglopende pc-verkoop, geven twee onderzoeksbureaus aan dat de vraag in Europa en de VS weer aantrekt.

Je hebt het de laatste jaren waarschijnlijk al een paar keer horen verkondigen: de pc is dood. Kijk maar naar de steeds dalende verkoopscijfers.

Volgens de laatste cijfers van analysebedrijf Gartner zijn die voorspellingen echter flink overdreven.

[related_article id=”158256″]

Hoewel de wereldwijde pc-verkoop in 2013 bijna tien procent daalde, was dat in het afgelopen kwartaal van 2014 slechts 0,5 procent. In de VS en Europa steeg het aantal verkochte toestellen zelfs tegenover het vorige jaar: 4,2 procent in Amerika en 9,1 procent in Europa, het Midden-Oosten en Afrika samen. Het bedrijf maakte een paar weken geleden al een gelijkaardige prognose voor dit jaar.

Windows XP
Ranjit Atwal van Gartner wijst de stijging toe aan verschillende factoren, maar grotendeels aan zakelijke gebruikers die hun Windows XP-machines vervangen, die sinds april van dit jaar niet meer ondersteund worden. Verder verbindt hij deze voorzichtige stijging van de pc-markt aan de dalende cijfers voor tablets van het afgelopen kwartaal.

“Tussen 2008 en 2010 groeide de basis van pc’s razendsnel omdat er geen alternatieven waren. Iedereen die toegang wilde tot het internet, kocht een pc”, zegt Atwal. Met de opkomst van tablets en aanverwanten kromp die gebruikersbasis, omdat een aantal mensen een beter alternatief voor hun gebruik vonden.

Atwal denkt echter dat die daling zich nu stabiliseert. Daarenboven zijn er nu ook een aantal tablet-eigenaars die terugkeren naar pc’s, of toch minstens besluiten dat ze ook een klassieke computer nodig hebben. “Zeker in de VS, waar de tablets zeer sterk doorgedrongen zijn, zien we nu een omgekeerde beweging: sommige gebruikers realiseren zich nu dat tablets niet per se aan al hun noden kunnen voldoen.”

De betere cijfers voor de “volwassen” markten zouden volgens Gartner kunnen inhouden dat de opkomende regio’s dezelfde tendens zullen volgen “ergens in het komende jaar”.

Zorgen over lage prijzen
Concurrent IDC onderschrijft de bevindingen van Gartner, hoewel de analisten van het bedrijf zich enigszins zorgen maken over de groei in laaggeprijsde pc’s. IDC’s Jay Chou: “Hoewel die extra verkoop bemoedigend is op korte termijn, kan het duiden op een probleem in de levensvatbaarheid van vele pc-verkopers op langere termijn.” Zijn bedrijf deelt echter wel Gartners optimisme voor Noord-Amerika en Europa en prijst Lenovo, HP en Dell voor hun stevige jaarlijkse groeicijfers.

Tijd van aanpassing
In de lijst met beste verkopers werd er dit kwartaal wel aan een kleine stoelendans gedaan. Apple stoot nu Asus van de vijfde plaats. Lenovo, HP, Dell en Acer, in die volgorde, bekleden de bovenste vier plaatsen.

Laat het duidelijk blijven dat niemand ervan overtuigd is dat de pc-industrie aan het boomen is of zelfs maar definitief overiend is gekrabbeld. De cijfers voorspellen volgens beide researchbedrijven wel een gezonde feestperiode en mogen voorzichtig optimistisch stemmen. Atwal: “De toekomst ligt bij de combinaties van verschillende toestellen. Het is nooit zo geweest dat de pc zou gaan verdwijnen. Dit is eenvoudigweg een aanpassingsperiode.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business