Nieuws

Maker Blackphone komt ook met privacytablet

Silent Circle laat weten dat het met een tablet komt op basis van dezelfde principes als zijn privacyveilige smartphone, die nagenoeg alles versleutelt.

De tabletmarkt raakt meer en meer verzadigd en de kans bestaat dat het hoogtepunt in verkopen reeds achter ons ligt. Wat doe je dan om toch nog op te vallen? Misschien door een tablet te maken waarmee gebruikers zichzelf online kunnen verstoppen.

Dat was ook de gedachte achter de Blackphone, een smartphone van Silent Circle die in juni verscheen. De eerste focus van het bedrijf lag volledig op privacy. Daarom versleutelt de Blackphone nagenoeg alles: sms"jes, e-mailberichten, telefoongesprekken, surfen op het web en ga zo maar door.

[related_article id=”158578″]

Silent Circle benadrukt de vrijheid van de gebruiker om te bepalen hoeveel informatie wordt verzonden en ontvangen dankzij het beheercentrum van de telefoon. Dit alles wordt mogelijk gemaakt voor PrivatOS. Het op Android gebaseerde besturingssysteem (overigens zonder Androidcertificaat) waarin privacy centraal staat, is ontwikkeld door Silent Circle in samenwerking met Geeksphone.

Verschijnt op korte termijn
Zoals veel andere Androidfabrikanten maakt ook Silent Circle de stap van smartphones naar tablets. Medeoprichter Jon Callas vertelde aan de BBC dat zijn bedrijf bezig is met een tablet die op “korte termijn” verschijnt.

Verdere details geeft hij nog niet vrij, behalve aan CNBC dat het een high-end tablet wordt. Dat mag eigenlijk geen verrassing worden genoemd, aangezien de verkoopprijs van de Blackphone op 629 dollar ligt. Hier krijg je wel een jaar abonnement bij van Silent Circle.

De apparaten van het bedrijf vullen een niche voor mensen die hun privacy het belangrijkst vinden. Dit aantal groeit enorm dankzij het hacken van beroemdheden en andere schandalen.

Zelfs PrivatOS is niet onverslaanbaar. Op de hackingconferentie Def Con eerder dit jaar werd de privacyveilige smartphone binnen vijf minuten gekraakt. Toch zal dit niet zo"n stormlopen gezien het geringe aantal gebruikers. Dat is voor aanvallers niet interessant.

Gebrek aan apps
Een grote belemmering van een tablet à la de Blackphone is het gebrek aan certificering van Android. Hierdoor heb je geen toegang tot de Play Store. Silent Circle legt uit hoe gebruikers toegang kunnen krijgen tot de appstore van Amazon. Maar hoeveel informatie die winkel verzamelt gaat eigenlijk in tegen de principes van PrivatOS.

Hoewel het gebrek aan apps op een smartphone voor sommigen wellicht weinig problemen oplevert, is het vaak wel belangrijk voor veel mensen die een tablet gebruiken. Daarom is het interessant om te zien hoe Silent Circle hiermee omgaat wanneer het zijn tablet op de markt brengt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business