Nieuws

Wat is mobile device management?

In deze vraag- en antwoordlijst gaan we dieper in op de implementatie van mobile device management in uw bedrijf. Wat is het, waarom is het zo populair en wie biedt het aan?

Mobile device management-systemen helpen bedrijven met de overstap naar het mobiele tijdperk, en regelen alles op het vlak van beveiliging en beheer.

Zo zorgen ze ervoor dat gebruikers van mobiele toestellen als smartphones en tablets een policy afsluiten. Ze laten u van op afstand bedrijfsdata van een mobiel toestel wissen of om een toestel simpelweg uit te schakelen. Ze kunnen gebruikers een wachtwoord opleggen of bepaalde functies (zoals wifi) blokkeren. Ze kunnen automatisch mobiele toestellen lokaliseren en ze synchroniseren via Active Directory (dat de rechten en instellingen in een bedrijfsnetwerk beheert).

[related_article id=”161563″]

Sommige spelers bieden een intuïtieve managementconsole waarmee u het gebruik van mobiele toestellen kunt analyseren. 

1. Waarom is het zo populair?

Was de markt voor mobile device management (MDM) eind vorig jaar nog goed voor ongeveer een half miljard euro, dan zal deze in vier jaar tijd zowat verdubbelen, tot 1,1 miljard euro. Dat voorspelt althans onderzoeksbureau The Radicati Group.

De oorzaak voor deze nood aan MDM ligt voor de hand: de opmars van mobiele devices, ook op kantoor. Vaak heeft men het ook wel over de ‘mobile first’-aanpak, waarbij bedrijven voor hun toestellen en applicaties in de eerste plaats steeds meer in functie van mobiliteit denken.

Anderzijds gebruiken mensen steeds vaker hun persoonlijke mobiele toestellen bij de uitoefening van hun job (bring your own device of BYOD). Eigen onderzoek wees bijvoorbeeld uit dat een kleine helft van de kantoorwerkers de eigen smartphone gebruikt voor de uitoefening van zijn job.

2. Wie biedt het aan?

Het aanbod van MDM-spelers is erg divers. Enerzijds zijn er de traditionele namen, vaak (kleinere) bedrijven die zich al jaar en dag bezighouden met mobile device management, zoals Mobile Iron en Good Technology. Zij zijn momenteel nog steeds de marktleiders, al zijn er kapers op de kust. Anderzijds zijn er de typische namen in security zoals Kaspersky, Symantec, McAfee, Trend Micro en Sophos, maar ook de leveranciers van de devices zelf.

Zo biedt Blackberry met BlackBerry Fusion een eigen aanbod aan waarbij niet enkel de eigen BlackBerry-technologie, maar ook de concurrentie (Android en iOS) wordt beveiligd en beheerd. Voorts is er een partij als Samsung die met Knox een aanbod biedt rond MDM.

Last but not least zijn er de grotere spelers inzake zakelijke- of beheersoftware, zoals SAP dat in zee ging met CA Technologies. Ook vooraanstaande partijen als Citrix, IBM en Microsoft roeren zich in deze markt. Bovendien zit de markt in volle beweging. Zo nam VMWare onlangs Airwatch over, een van de marktleiders.

3. Hoe bieden ze het aan?

Sommige systemen zijn bedoeld voor het traditionele on premise, geïnstalleerd binnen het bedrijf zelf. Vaak zijn dit softwaretoepassingen, al vindt u in deze categorie ook appliance-gebaseerde oplossingen. Dergelijke on premise-systemen zijn vandaag nog de meerderheid. Daarnaast zijn er nog oplossingen via de cloud.

4. Hoe evolueert de markt?

Momenteel is het aanbod nog erg gefragmenteerd met spelers van divers allooi. Maar grote overnames zoals die door VMWare doen uitschijnen dat de consolidatie is ingezet. Daarnaast is er een inhoudelijke consolidatie aan de gang. Hedendaagse MDM-systemen zullen niet enkel de mobiele toestellen beheren, maar ook steeds meer de apps en de content die ze met zich mee dragen.

Op 4 november 2014 houdt Business Meets IT een seminarie waarop u alles te weten komt over mobile business en apps. We bekijken welke apps en bedrijfsprocessen mobiel gaan en wat dit voor uw bedrijf betekent. Hoe mobile apps ontwikkelen, beveiligen en uitrollen? Meer info over dit seminarie vindt u op www.businessmeetsit.be.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business