Nieuws

Ierland sluit belastingpoortjes voor techbedrijven

Ierland stopt met zijn dubbele belastingstructuur. Daardoor konden bedrijven als Apple, Google en Facebook enorme sommen aan belastingen besparen.

De Ierse regering heeft aangekondigd dat ze komaf gaat maken met een controversiële wet waardoor Amerikaanse bedrijven miljarden dollars aan winst konden afschermen van de belastingen.

In 2015 wordt het zogenaamde “Double Irish”-achterpoortje gesloten voor nieuwkomers. In 2020 wordt de wet helemaal afgeschaft.

[related_article id=”158256″]

Voor heel wat Amerikaanse bedrijven zou dit wel eens kunnen betekenen dat ze hun bedrijfsstructuur zullen moeten aanpassen. De Ierse belastingvoet van 12,5% (een stuk lager dan de 35% in de VS) heeft heel wat ondernemingen, waaronder Amazon, Facebook, Paypal en Twitter, naar Ierland gelokt. Apple heeft als sinds 1980 zijn internationaal hoofdkwartier in Cork en stelt in Ierland meer dan 4.000 mensen tewerk.

Boven op dat lage aanslagpercentage komt dan nog de “Double Irish”-truc. In wezen komt het erop neer dat hierdoor royalty"s uit patenten en intellectuele eigendommen van één Ierse dochtermaatschappij naar een andere kunnen versluisd worden, waarbij die tweede meestal in een land geregistreerd is zonder bedrijfsbelastingen. Op die manier hoeven er op die intellectuele eigendommen dus helemaal geen belastingen betaald te worden.

Illegale staatssteun
Zoals zoveel belastingfoefjes stond ook dit achterpoortje de laatste tijd onder steeds meer druk, onder meer van de Europese Unie. Vorige maand kondigde de Unie nog aan dat het Ierland en Apple op de rooster zou leggen over illegale staatssteun die Ierland zou gegeven hebben om investeringen naar het land te halen.

Ook de lage aanslagvoet in Ierland heeft zo zijn tegenstanders, maar die zou volgens minister van Financiën Michael Noonan niet ter discussie staan. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business