Nieuws

Samsung haalt 30 keer de snelheid van 4G in 5G-test

De race voor het leiderschap in 5G-technologie lijkt helemaal op gang getrokken te zijn. Voorlopig ligt Samsung in koppositie.

Samsung Electronics heeft een nieuw snelheidsrecord neergezet in een proefopstelling met 5G, de nieuwe mobiele breedbandtechnologie die 4G zal opvolgen.

Samsung haalde een overdrachtssnelheid van 7,5 Gbps in stilstand en 1,2 Gbps in een auto die meer dan 100 kilometer per uur reed.

De Zuid-Koreanen deden de tests op een 28 GHz-netwerk, een hoge frequentie die zeer hoge snelheden toelaat, maar normaliter ook maar op zeer korte afstanden werkt. Samsung heeft voor dat probleem zijn “hybrid adaptive array technology” ontwikkeld. Vorig jaar haalde het bedrijf op dezelfde frequentie “slechts” een snelheid van 1 Gbps.

De Zweedse concurrent Ericsson claimde in juli een record van 5 Gbps op de 15 GHz-band, die proef was bedoeld om zijn Multiple-Input Multiple-Output (MIMO)-technolgie in het zonnetje te zetten. Ericsson houdt 5G-proeven samen met NTT Docomo uit Japan en SK Telecom uit Zuid-Korea.

Onstilbare honger naar data
Het duurt nog minstens 5 jaar voor 5G-netwerken beschikbaar zullen komen voor consumenten. Over hoe de netwerken precies zullen werken is ook nog geen standaard opgesteld. Dat 5G nodig zal zijn, daar is iedereen het wel over eens. Ericsson verwacht dat de hoeveelheid mobiele data die we met z’n allen verstoken tussen 2013 en 2019 zal vertienvoudigd zijn.

Deze week kondigde het Chinese Huawei aan dat het van plan is om een 4.5G-standaard te lanceren tegen 2016. Die zou pieksnelheden van 6 Gbps aankunnen en 100.000 verbindingen per vierkante kilometer ondersteunen. Dat bedrijf gaat ook zo’n 600 miljoen dollar pompen in onderzoek naar 5G en sponsort, samen met Samsung, Telefonica en BT, het “5G Innovation Centre” van de universiteit van Surry in het V.K..

Nokia is ondertussen bezig met een 5G-testsite in het Finse Oulu, waar het wil verder bouwen op de technologie van LTE en LTE-A.

EU in partnership met Zuid-Korea
Ook regeringen houden zich volop met 5G bezig: de EU heeft in december 700 miljoen euro opzij gezet om tot 2020 5G-onderzoek te financieren en er voor te zorgen dat Europa niet achterblijft in de race. Daarvoor is ook een partnership afgesloten met de Zuid-Koreaanse overheid. Dat land heeft in z’n eentje al een budget van bijna anderhalf miljard euro klaar staan voor 5G. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business