Nieuws

Mozilla voegt videochat toe aan Firefox

Mozilla trekt ten aanval tegen diensten als Microsoft Skype en Google Hangouts, en zet daarvoor zijn voornaamste wapen in: het open web.

Het is geen geheim dat Mozilla voorstander is van het open web. Het eigen mobiele besturingssysteem Firefox OS is gebaseerd op open webstandaarden en ook de Firefox-browser krijgt steeds meer functionaliteit op basis van open webtechnologie.

De nieuwste toevoeging in dat rijtje is de videochatdienst Firefox Hello die ingebakken zit in de nieuwe bètaversie van Firefox. Daarmee kan je gratis (video)bellen via de browser. Mozilla zal de nieuwe functie in de komende weken voor iedereen activeren.

Videochatdiensten zijn vandaag alomtegenwoordig, met Skype als belangrijkste grondlegger. Firefox Hello wil zich onderscheiden door een meer open platform aan te bieden. Microsoft Skype, Apple Facetime, Google Hangouts en andere gelijkaardige diensten vereisen allemaal dat je een acount aanmaakt. Met Hello stuur je gewoon een weblink naar een andere persoon en van zodra die erop klikt ben je aan het bellen.

Dat klinkt misschien als een weinig onderscheidende functionaliteit, maar het zorgt ervoor dat twee mensen met elkaar kunnen communiceren zonder dat ze specifieke software moeten installeren of een account aanmaken bij dezelfde dienst. Toch wordt dat probleem ook weer niet helemaal opgelost, want je moet nog altijd wel de juiste browser gebruiken.

Firefox Hello is gebaseerd op de WebRTC-technologie voor video en audio waarmee een peer-to-peer-verbinding tussen browsers wordt opgezet. Firefox, Chrome en Opera bieden ondersteuning voor WebRTC, Internet Explorer en Safari vooralsnog niet. Om een gesprek via Firefox Hello te voeren, moet je zelf de Firefox-browser gebruiken. De ontvanger van het gesprek hoeft niet noodzakelijk Firefox te gebruiken, maar het moet wel een browser zijn die WebRTC ondersteunt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business