Nieuws

Prijsbewuste consument stuwt pc-verkoop

Na een lange, kalme periode lijkt de pc-verkoop weer aan te trekken. Met dank aan goedkope laptops en goedkope Windows-versies.

De verkoop van pc’s trekt weer aan in Europa. Met dank aan bedrijven die hun oude hardware vervangen en consumenten die goedkope Windowslaptops inslaan.

Volgens marktonderzoeker IDC werden er 23,7 miljoen stuks verkocht in het derde kwartaal in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Dat is 10,4 procent meer dan vorig jaar. Desondanks blijven de volumes onder de cijfers van de jaren daarvoor.

[related_article id=”160534″]

Maar analisten hebben het toch over een “duidelijke terugkeer naar groei”, met twee opeenvolgende positieve kwartalen. Dit staat in schril contrast met een zeer moeilijk 2013.

Laptops boven
Notebooks gaan er met ruim 13 procent op vooruit. Hier zijn het gewone consumenten die de stijging helpen waarmaken, vooral studenten die terug naar de schoolbanken zijn gegaan en ook de eerste vroege kerstshoppers. Desktopmachines konden slechts een groei van 5,2 procent voorleggen.

Naast de prijs ziet IDC ook in Windows 8.1 met Bing een factor die mensen over de streep trekt. Dit is een versie van Windows speciaal voor gemaakt voor goedkope laptops. Bing is de standaard-zoekmotor, maar dit kan eenvoudigweg veranderd worden. Het idee is om pc-fabrikanten een voordelig Windows-alternatief te geven voor goedkope Chromebooks.

Eindejaarsaankopen
Volgens IDC heeft deze strategie wel degelijk een impact, zeker nu de eindejaaraankopen er aankomen. Laptops met Windows 8.1 en Bing beginnen vanaf 259 euro in plaats van de gebruikelijke 349 euro uit het verleden, wat consumenten een gemakkelijke manier geeft om bij Windows te blijven en niet naar Chromebooks over te stappen.

IDC merkt ook op dat het “Windows XP-effect”, waarbij ondernemingen hun oude XP-machines vervangen door nieuwe pc’s, stilaan is uitgewerkt in kleine bedrijven. In grote ondernemingen zou dit nog wel spelen. Daardoor steeg de afzet in bedrijfsverkopen met 12,5 procent.

Goed kwartaal voor HP
IDC berekende dat de drie grootste verkopers van pc’s goed zijn voor de helft van alle verkopen. De top 5 is goed voor 70 procent. Vooral HP had een goed kwartaal, met 16,8 procent meer verkopen (en één procent meer marktaandeel). Ook Lenovo kan sterke cijfers voorleggen. 

Ook IDC-concurrent Gartner liet eerder deze maand al weten dat de pc-verkoop opnieuw begint te lopen. Tablets zouden het dan weer moeilijker hebben om op te boksen tegen grote smartphones en hybride-pc’s.

Volgens Gartner is de tabletmarkt in Europa stilaan verzadigd en zijn consumenten tevreden met de machines die ze een of twee jaar geleden kochten. Ze zullen dus eerder een nieuwe pc kopen omdat die toch al een tijdje geüpgraded had moeten worden. Die upgrade zal ook sneller gebeuren als er goedkope notebooks beschikbaar zijn in de winkels.

Onstabiel Rusland
De stijging van de verkoop is vooral te zien in West-Europa. Het politiek onstabiele Rusland zorgt voor een daling in Centraal- en Oost-Europa van 9 procent. Het Midden-Oosten en Afrika kennen een stijging van 2,1 procent.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business