Nieuws

EU begraaft onderzoek naar Chinese telecomfraude

De Europese Unie stopt haar onderzoek naar illegale Chinese handelspraktijken. De EU vreesde dat Huawei en ZTE illegale subsidies kregen, maar na gesprekken is de Unie gerustgesteld.

Sinds mei vorig jaar liggen de Europese Unie en China in de clinch over vermeende illegale subsidies aan Huawei en ZTE.

De EU vermoedde dat de Chinese staat de bedrijven extra geld toestak om zo hun positie op de Europese markt te verbeteren. Het handelsdispuut is nu op een vriendschappelijke manier beëindigd.

De ruzie ging niet zozeer over de consumententoestellen van Huawei en ZTE. Beide bedrijven leveren ook telecommunicatiemateriaal voor de Europese gsm-netwerken. Investeringen in Chinees materiaal voor de uitbouw van die netwerken lopen op tot meer dan één miljard euro per jaar volgens Europese cijfers. Vooral de explosieve groei van Huawei in die markt baarde de EU zorgen. Van 2,5 procent marktaandeel in 2006 katapulteerde het bedrijf zich naar 25 procent vandaag.

Subsidies
Volgens de Europese Unie was een dergelijke groei zonder illegale subsidies erg onwaarschijnlijk, maar Huawei van zijn kant betwistte de aantijgingen. Het bedrijf claimt dat goede producten en aantrekkelijke prijzen aan de basis van de groei liggen.

Om tegemoet te komen aan de vrees van de EU tekenden China en de Unie een overeenkomst waarbij er een onafhankelijke instantie in het leven wordt geroepen om de telecommarkt in het oog te houden. Bovendien werd er verzekerd dat alle bedrijven op gelijke voet zullen concurreren bij aanbestedingen.

Europees commissaris voor Handel Karel de Gucht stelde dat de EU elke mogelijkheid nastreeft om het speelveld voor Europese bedrijven te effenen. “Daartoe onderhandelen we met al onze strategische partners, inclusief China”, aldus De Gucht in een reactie maandag.

Spionage
Europa is een belangrijke markt voor Huawei en ZTE, aangezien hun materiaal verboden is aan de andere kant van de oceaan. De VS vreest dat de Chinese communicatieapparatuur gebruikt wordt door de Chinese overheid om te spioneren op Amerikaanse burgers en bedrijven. Hoeveel daar van waar is weten we niet. Handelsrelaties op het gebied van high-techelektronica en software tussen beide landen zijn al een tijdje erg troebel. De VS en China beschuldigen elkaar van cyberspionage.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business