Nieuws

Veel nieuwe opties in iOS 8.1 voor iPhones en iPads

De nieuwste versie van Apples mobiele besturingssysteem is uit. De update verhelpt enkele veiligheidsrisico's en voegt nieuwe mogelijkheden toe.

Apples nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem, iOS 8.1, is beschikbaar voor iPhones en iPads.

Versie 8 verscheen in september vlak na de lancering van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus, maar was nog niet volledig functioneel. Sindsdien heeft het bedrijf hard gewerkt om de hele schare opties en functionaliteiten aan de gang te krijgen op alle apparaten.

[related_article id=”158256″]

Sommige gebruikers raakten gefrustreerd dat niet alle aangekondigde opties direct beschikbaar waren. Daarvoor moesten ze wachten tot desktoptegenhanger Mac OS X Yosemite vrijgegeven werd. En op het verschijnen van iOS 8.1. Het mobiele besturingssysteem is geschikt voor de iPhone 4s en latere modellen, de iPad 2 en latere modellen en de vijfde generatie iPod Touch en latere modellen.

Apple Pay
De belangrijkste nieuwe functie is Apple Pay, maar die blijft voorlopig beperkt tot de Verenigde Staten. Apple Pay geeft gebruikers de mogelijkheid hun toestel te gebruiken als draadloze portemonnee, zowel online als in de winkel. Apple noemt het “de portemonnee zonder portemonnee”.

Mensen kunnen eenvoudig betalen via een draadloze betaaltechnologie. Om deze manier van betalen een boost te geven is Apple een samenwerking aangegaan met honderden banken en meer dan 220.000 deelnemende winkels.

Continuity
De nieuwe iOS 8.1-update beperkt zich niet tot mobiele gebruikers. Mensen die naast hun smartphone of tablet nog andere Apple-producten gebruiken, zoals een desktop of laptop, krijgen nieuwe opties in hun ecosysteem onder de naam Continuity.

Continuity dicht het gat tussen je desktop- of notebook-Macs en je mobiele iOS-toestellen. Met Handoff is het bijvoorbeeld mogelijk om heel eenvoudig je werk te verplaatsen tussen apparaten. Met SMS Relay is het vanaf nu ook mogelijk sms-berichten te verzenden of ontvangen op een Mac met OS X Yosemite. Voorheen was je gebonden aan Apples eigen iMessage-systeem.

De gekoesterde Camera Roll duikt weer op, nadat hij uit de iOS 8-update was gehaald. Apple-woordvoerder Craig Federighi benadrukte tijdens een media-event dat de app terugkeert omdat klanten hem hadden gemist.

Veiligheid
Naast alle nieuwe mogelijkheden van het mobiele besturingssysteem, heeft Apple ook gekeken naar de veiligheid. Het is pas een maand geleden dat via iOS 8 niet minder dan 53 zwakke plekken in iOS 7.1 gedicht werden. De kans is dus niet zo groot dat er in de tussentijd schokkende nieuwe kwetsbaarheden zijn gevonden.

iOS 8.1 repareert vijf foutjes uit versie 8. Een daarvan is de Poodle-kwetsbaarheid in SSL versie 3. Dit probleem is in de meeste software van Apple al verholpen. Andere bugfixes in deze update:

  • Als een iOS-apparaat al verbonden is met een bluetooth-accessoire van een bepaald type, kan een aanvaller dt accessoire simuleren om een niet versleutelde connectie tot stand te brengen met het iOS-apparaat.
  • Soms worden weggeschreven bestanden in de Documentenmap van de app versleuteld met een zwakke sleutel.
  • Een aanvaller in hetzelfde netwerksegment kan toegang forceren tot iCloudgegevens om gevoelige informatie te lekken.
  • QuickType, het nieuwe softwaretoetsenbord in iOS 8, kon de inloggegevens van de gebruiker leren.

Ook is de update Apple TV 7.0.1 vrijgegeven om twee problemen op te lossen. Het gaat om de hierboven beschreven Poodle- en bluetooth-bug.

Trage aanvaarding
De adoptie van iOS 8 verloopt traag. Op 13 oktober, ongeveer een maand na de release van de update, beschikte pas 48 procent van alle iPhones en iPads over de nieuwste versie van het besturingssysteem. Dat is slechts 1 procent meer dan een week daarvoor. Apple hoopt dat de nieuwe toevoegingen in iOS 8.1 voor flinke groei zorgen. 

?Velen zagen van de update af omdat de upgrade veel ruimte in beslag neemt. Dat zou betekenen dat ze apps en documenten van hun apparaat af moeten halen. Anderen zagen er tegenop vanwege problemen met andere updates.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business