Nieuws

Versleutel containers, partities en schijven

TrueCrypt, een van de populairste versleutelingstools, is niet meer. VeraCrypt neemt echter de fakkel over: het programma lijkt alvast als twee druppels water op voorloper.

Een van de populairste tools om een complete schijf(partitie), een externe gegevensdrager of een datacontainer te versleutelen is TrueCrypt. Of liever was, want enige tijd terug hebben de makers van TrueCrypt plots aangekondigd niet langer met de ontwikkeling door te gaan. Gelukkig heeft VeraCrypt de draad weer opgepakt.

Toen de makers van TrueCrypt onverwachts aankondigden het TrueCrypt-project niet verder te zetten, doken meteen allerlei geruchten op. Had de NSA hen gedwongen een achterdeur in te bouwen of waren ze op onvermoede tekortkomingen gebotst? Niemand die het met zekerheid kan zeggen en de ontwikkelaars houden de lippen op elkaar.

[download_file]

[related_article id="161920"]

Het Franse VeraCrypt neemt echter het stokje over, en gebruikers van TrueCrypt zullen zich onmiddellijk helemaal thuis voelen in dit programma. Dat vertrouwde gevoel begint al bij de installatie van VeraCrypt, dat je net als bij TrueCrypt kunt installeren of alleen maar ‘uitpakken’, waarna je het in een portable modus kunt gebruiken. Let wel, met deze laatste kun je geen systeempartitie of –schijf encrypteren.

Ook de interface en de mogelijkheden zijn nagenoeg identiek aan die van TrueCrypt. Ook hier kun je namelijk zowel een bestandscontainer als een complete partitie of schijf versleutelen, ook een systeemschijf. En net als bij TrueCrypt krijg je de gelegenheid zelf het encryptiealgoritme te kiezen: AES, TwoFish of Serpent, of een combinatie van deze.

Een verborgen volume creëren is eveneens mogelijk, wat het voor de gebruiker makkelijker hoort te maken te ‘ontkennen’ dat er versleutelde data op zijn schijf zouden resideren. En jawel, net als bij TrueCrypt, kun je tevens een zogenoemde “traveler disk” creëren. Dat is een versleutelde externe schijf of stick die je van op de schijf zelf kunt ontsleutelen zonder dat VeraCrypt op (de harde schijf van) het systeem waaraan je de schijf of stick hebt gekoppeld, hoeft geïnstalleerd te zijn.

VeraCrypt IS dus TrueCrypt? Niet helemaal, want als we de makers mogen geloven zijn ze erin geslaagd een aantal tekortkomingen en zwakke punten in het beveiligingsconcept van TrueCrypt aan te pakken. Deze discussiepagina getuigt hierover.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business