Nieuws

Overname van Nokia drukt winst Microsoft

Microsoft betaalt de prijs voor de zware herstructureringen bij Nokia. Ook al blijven de andere divisies groeien.

Microsoft heeft in het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet gedraaid van 23,2 miljard dollar. Daar hield het bedrijf een winst aan over van 4,54 miljard dollar.

De omzet steeg met 25 procent en ook de winst ligt iets hoger dan wat analisten verwachtten, maar toch betekent het een winstdaling van dertien procent tegenover hetzelfde kwartaal vorig jaar.

[related_article id=”161452″]

Het is vooral de acquisitie van Nokia (dat het in april overnam voor ruim zeven miljard dollar) die de winst drukt bij Microsoft. Door de hoge operationele kosten en de massaontslagen bij de Finse gsm-bouwer moest het bedrijf meer dan een miljard dollar aan herstructureringskosten ophoesten.

Meer Lumia"s verkocht
Microsoft verwacht overigens dat de Nokia-herstructureringen nog eens zowat 500 miljoen dollar zullen gaan kosten in de toekomst. Het goede nieuws is wel dat de telefoonafdeling ondertussen gegroeid is. Er werden dit kwartaal zo’n 9,3 miljoen Lumia-telefoons verkocht tegenover 8,3 miljoen vorig jaar. Microsoft hoopt dat ze de populariteit van andere Windows-producten en –diensten mee een zetje zullen geven.

Naast telefoons gaat ook de verkoop van Surface-tablets erop vooruit. Onder meer dankzij de nieuwe Surface Pro 3 werd er voor 908 miljoen dollar aan tablets verkocht, 127 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2013.

Cloud is de primus
Ook de andere Microsoft-divisies, zoals servers, software en Xbox, doen het goed. De beste leerling van de klas is de cloudafdeling, die de verkoop ruim heeft verdubbeld.

De rode lantaarn is Windows voor nieuwe pc’s dat één procent moest prijsgeven, hoewel dat nog altijd beter is dan de 7 procent van vorig jaar.

Het is duidelijk dat Microsoft nog steeds in het midden van een transitie zit. Het probeert zijn plaats te vinden in het snel veranderende landschap van smartphones, tablets en pc’s zonder evenwel te vervreemden van zijn melkkoe: de verkoop van software en diensten aan grote bedrijven.

Ontslagronde
De nieuwe Microsoft-CEO, Satya Nadella, probeert de focus te verleggen naar mobiele apparaten en de achterliggende internetdiensten en steekt daar ook heel wat geld in. Toch komen die veranderingen niet zonder gevolgen. Ook Microsoft heeft al aangekondigd dat het zo’n 18.000 werknemers gaat ontslaan, ongeveer 14 procent van zijn loonlijst. Heel wat onder hen zijn ook ex-Nokia-medewerkers. Op die manier hoopt Nadella de verliezen bij Nokia te compenseren. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business