Android Lollipop is de grootste update van Googles mobiele besturingssysteem tot nu toe, en dat geldt ook op vlak van beveiliging.

Android Lollipop is de grootse update van het mobiele besturingssysteem tot nu toe. Google heeft grondig gesleuteld aan versie vijf en introduceert niet alleen een nieuwe designtaal en heel wat verbeteringen onder de motorkap, maar ook een hele resem nieuwe beveiligingsfeatures.

De makkelijkste manier om je toestel te beschermen in geval van diefstal of verlies, is door een vergrendeling in te stellen. Toch nemen heel wat gebruikers die voorzorg niet, omdat ze het te omslachtig vinden om tientallen keren per dag een pincode in te geven om toegang te krijgen tot hun telefoon. Lollipop introduceert daarom Smart Lock, waarmee je telefoon automatisch wordt ontgrendeld bij een bekende bluetooth-koppeling, via NFC of met gezichtsherkenning. Een gelijkaardige functionaliteit kan je nu reeds met externe apps bereiken, maar voortaan zit dit dus standaard in Android ingebakken.

Daarnaast kan je in Android Lollipop bepaalde meldingen op het ontgrendelscherm laten weergeven, zodat je ze snel kan bekijken zonder dat je het toestel moet ontgrendelen.

Van zodra je een smartphone of tablet met Android Lollipop aanzet, zullen alle gegevens op het toestel automatisch worden versleuteld. Je hoeft zelf niets in te stellen, het toestel wordt volledig geëncrypteerd bij de eerste opstart met een unieke sleutel die het apparaat niet verlaat. Op die manier is je digitale informatie beter beschermd tegen diefstal of eventuele pottenkijkers.

Ten slotte heeft Google Security Enhanced Linux (SELinux) dieper geïntegreerd in Android om potentiële bedreigingen makkelijker te kunnen detecteren. De SELinux Enforcing-modus is nu verplicht voor alle applicaties die draaien op een toestel met Android 5.0.