Nieuws

Praat met je hond dankzij een hoogtechnologische rugzak

Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden een toestel dat de lichaamstaal van je hond leest. Andersom bevat het ding technologie om ook ons verstaanbaarder te maken voor de hond.

Onderzoekers aan de universiteit van North Carolina in de VS spitsten al hun kennis en vernuft toe op het ontwikkelen van een toestel dat technologie inzet om communicatie te verbeteren. Geen internmenselijke communicatie natuurlijk, het zijn gesprekken tussen hond en baasje die de wetenschapspioniers begrijpelijker wilden maken.

Daartoe ontwikkelden ze een computergestuurd platform dat “nieuwe deuren moet openen voor de interpretatie van honden”. De uitvinding heeft toepassingen voor reddingshonden, hondentrainers en zelfs voor Fido thuis.

[related_article id=”160734″]

Concreet neemt het toestel de vorm aan van rugzakje voor de hond. Dat rugzakje is gevuld met sensors die je hond monitoren. De dieren ‘spreken’ immers vooral via lichaamstaal, maar als mens is het moeilijk om bepaalde signalen op te pikken en getrainde honden leren we zelfs aan niet kenbaar te maken dat ze bijvoorbeeld zenuwachtig zijn.

De rugzak detecteert de positie van de hond (zitten, staan, lopen) en kijkt verder naar fysiologische aanwijzingen zoals de hartslag en de lichaamstemperatuur. Dat geeft informatie over de gezondheid van de hond maar ook over zijn mentale staat. De technologie maakt het mogelijk te zien wanneer je harige vriend zich goed voelt en wanneer niet. Gegevens worden in realtime via een draadloze verbinding doorgestuurd. Als baasje kan je vervolgens tegemoet komen aan de zorgen van je hond.

Vibratie
Om de communicatie van onze kant te vergemakkelijken is het harnas uitgerust met luidsprekers en kleine vibrerende motoren. Die motoren, haptics genoemd, zijn te vergelijken met de trilfunctie als feedback van een smartphone bij het typen. Wensen van een mens worden zo efficiënt en met aanrakingen vertaalt zodat de hond beter begrijpt wat je bedoelt.

De draadloze rugzak biedt extra mogelijkheden bij bijvoorbeeld reddingsoperaties. De technologie maakt het immers mogelijk om een hond vanop afstand bevelen en feedback te geven en het dier zo vanop een veilige plek te ‘besturen’.

Momenteel proberen de onderzoekers hun uitvinding te verkleinen en de fysiologische sensors beter af te stellen. Op termijn zien ze het communicatiehulpmiddel gebruikt worden bij het africhten van honden, maar ook in ziekenhuizen en dierenasielen om zo snel feedback te krijgen over de mentale staat van een dier. “Het platform is een geweldige tool en we kijken er naar uit om het te gebruiken om de band tussen honden en hun mensen te versterken”, aldus mede-auteur Barbara Sherman.

(Foto: North Carolina State University)

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business