Ook na de dodelijke crash van Virgin Galactics SpaceShipTwo wil Richard Branson zijn plannen voor ruimtetoerisme voortzetten.

Advertentie

Virgin-baas Richard Branson is van plan om ruimtetoerisme te blijven beschouwen als een nieuwe markt. Oondanks de crash van SpaceShipTwo waarbij een piloot omkwam.

Vrijdag crashte het ruimteschip tijdens een testvlucht in de Mojave-woestijn in Californië. Na z’n scheiding van vliegtuig WhiteKnightTwo, dat het ruimteschip naar de juiste hoogte transporteerde en zelf veilig landde, kwam er volgens Virgin Galactic een “ernstige afwijking” voor, waardoor het schip in de lucht in tweeën brak.

Er waren twee piloten aanwezig in SpaceShipTwo; de 39-jarige Mike Alsbury overleed aan z’n verwondingen, en de 43-jarige Peter Siebold raakte ernstig gekwetst. In een korte verklaring zegt het bedrijf al dat Siebold “bij bewustzijn is en overlegt met zijn familie en dokters”.

In een blogpost verklaart Branson dat iedereen bij Virgin Galactic “diep bedroefd” is door het nieuws, en dat het bedrijf zijn volledige medewerking zal verlenen aan het officiële onderzoek naar de crash.

Branson stelt tegelijkertijd dat dit ongeval zijn plannen voor commercieel ruimtetoerisme niet heeft veranderd. Hij stelde dat het bedrijf altijd heeft geweten dat ruimtevaart een uiterst complex gegeven is, en dat het team lessen zal trekken uit deze crash in de verdere ontwikkeling van zijn ruimtevaartprogramma.

SpaceShipTwo was al uitgebreid gebruikt voor testvluchten. Deze trip in de Mojave had de 55ste trip van de raket moeten zijn. Het officiële onderzoek zal naar alle waarschijnlijkheid van lange duur zijn, maar volgens de BBC mag Virgin Galactic zijn testvluchten ondertussen wel verderzetten.

Advertentie