Nieuws

Wat zijn databoeven van plan in 2015?

Met nog twee maanden te gaan in 2014 wagen securitybedrijven zich al aan voorspellingen voor het volgende jaar. Beveiliger Trend Micro is er vroeg bij met een rapport.

Modern geboefte heeft het in 2015 onder meer gemunt op je smartphonebetalingen, maar ook op de nieuwe slimme apparaten in je huis. Van op een afstand dan wel, liefst vanuit de achterkant van het internet.
 

In zijn nieuwste toekomstvisie op computerbeveiliging, getiteld The Invisible Becomes Visible, voorspelt Trend Micro vooral dat aanvallen zich volgend jaar niet alleen zullen vermenigvuldigen, ze verspreiden zich over meer landen.

[related_article id="161920"]

Vooral hackers uit Vietnam, Engeland en India gaan meer gerichte aanvallen inzetten, denkt de beveiliger. En er komen nieuwe aanvallen die gericht zijn op niet-traditionele landen, zoals Maleisië en Indonesië. 

Hierbij wordt vooral de dreiging rondom bank- en betaalsystemen groter. En criminelen zullen zich agressiever storten op slimme mobiele toestellen. Niet alleen smartphones maar ook de nieuwtjes in huis.

Gevaar met domotica
Het rapport laat een verdere toename zien van bedreigingen die zijn gericht op slimme camera’s, huishoudelijke apparaten en tv’s. Cybercriminelen worden agressiever richting de organisaties die de data daarvan beheren.

“Slimme huishoudelijke apparaten zullen wereldwijd steeds meer voorkomen, en daarbij neemt ook het aantal mogelijkheden voor een aanval toe”, zegt JD Sherry, vicepresident technologie bij Trend Micro. “Producenten van dergelijke apparaten moeten daarom ook kijken hoe ze de data die op deze apparaten staan beveiligen, en niet alleen kijken naar de beveiliging van de apparaten zelf.”

Financiële dreigingen
Nieuwe mobiele betaalmethodes gaan leiden tot nieuwe dreigingen. Het implementeren van tweetrapsauthenticatie voor onlinediensten (waarbij je bijvoorbeeld een controle-sms ontvangt) wordt voor financiële instellingen en banken wereldwijd daarom nog belangrijker.

“Ook de betalingsomgeving zal zich verder blijven ontwikkelen”, licht Sherry toe. “Er komt een grote transformatie aan en criminelen blijven proberen near field communications (NFC) te manipuleren, omdat bepaalde platformen profiteren van het aanzienlijke aantal gebruikers en hun wens om altijd te beschikken over de nieuwste technologie.”  

De trends
Tot zover de ontwikkelingen die we grotendeels zelf ook hadden kunnen bedenken. Voor 2015 ziet Trend Micro de volgende specifiekere trends die zich in de krochten van het internet afspelen.

  • Meer criminelen richten zich op darknets en hun eigen fora om criminele goederen en diensten te verspreiden en verkopen.
  • Een verhoogde cyberactiviteit zal zich vertalen in betere, grotere en succesvollere hackingtools.
  • Exploitkits richten zich op Android, omdat mobiele kwetsbaarheden een grotere rol spelen bij het infecteren van apparaten.
  • Er komen meer pogingen om kwetsbaarheden in opensource-applicaties uit te buiten.

Je kunt het rapport van Trend Micro hier helemaal lezen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business