Nieuws

Microsoft geeft Windows-licentie per zakelijke gebruiker

De nieuwe licentie-optie per gebruiker van Microsoft voor ondernemingen kan bijdragen aan het vereenvoudigen van BYOD-scenario's met Windows, iOS en Android.

Microsoft zet weer een stap richting licentieabonnementen. Ditmaal met Windows. Het bedrijf biedt ondernemingen een nieuwe licentie-optie per zakelijke gebruiker in plaats van per apparaat voor Windows 7 en Windows 8.

De Enterprise Cloud Suite (ECS) bundel – inclusief Office 365 E3, Enterprise Mobility Suite (EMS) en een Windows Software Assurance per User – is een nieuwe volumelicentie die beschikbaar is per 1 december.

[related_article id=”161452″]

De gloednieuwe ECS-bundel is een optie om een licentie per gebruiker aan te gaan. Het stelt bedrijven in staat om over te stappen van per apparaat naar per gebruiker. Op die manier krijgt een individu toegang tot een virtuele-desktopinfrastructuur (VDI) vanaf elk apparaat. Daarnaast mag hij Windows 7 of Windows 8 installeren en draaien op meerdere apparaten.

Enorme verandering
Forrester Research beschrijft de licentie per gebruiker als “veelbetekenend en goed nieuws voor de klanten van Microsoft. Het markeert een enorme verandering in de houding van het bedrijf richting BYOD-programma"s met niet-Windowsapparaten zoals Apple Macs en Androidtablets.” Dat schrijft Duncan Jones van Forrester in een blogpost.

Microsoft licht ECS toe in een downloadbare factsheet. “Al de apparaten van een gebruiker vallen onder Windows Software Assurance per User, zelfs die draaien op de iOS en Android. Alleen het primaire werkstation van de gebruiker dient een bevoegd besturingssysteem te bevatten, zoals Windows Pro.”

Complexe discussie
Het is vrij lastig de nieuwe licentie-optie precies te beschrijven (maar het zou ook geen discussie zijn over Microsoftlicenties als het niet complex is). Wat wel duidelijk is, is dat het de manier waarop zakelijke klanten hun software vastleggen eenvoudiger wordt. Het draagt bij aan het opschonen van de huidige VDI-aanpak, wat het “voor veel klanten onmogelijk maakt om volledig aan de licentie-eisen te voldoen”.

“In de traditionele Enterprise Agreement (EA) kopen klanten drie dingen: Client Access License (CAL) voor serverproducten, de Office-suite en/of Windows Enterprise Upgrades. Dit is verspreid over de hele organisatie, dat houdt alle "bevoegde apparaten" of alle "bevoegde gebruikers" in. CAL en Office gaven klanten een bepaalde flexibiliteit in het kiezen van apparaten of gebruikers, maar Windows niet”, vertelt Rob Horwitz van Microsoft.

“De toevoeging van een licentie per gebruiker betekent dat klanten nu alle drie de EA-componenten per gebruiker kunnen aanschaffen”, gaat Horwitz verder. “Dit kan betekenen dat de kosten afnemen voor een onderneming als ze minder gebruikers dan apparaten hebben.” Daarbij merkt hij wel op dat Microsoft de precieze prijzen en details nog niet bekend heeft gemaakt. Het is daarom onmogelijk te zeggen wat de invloed van de nieuwe licentie-optie is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business