Nieuws

België vraagt meer gegevens op bij Facebook

De Belgische overheid diende tussen januari en juni 209 verzoeken bij Facebook in om gegevens van gebruikers te krijgen. In Nederland ligt dat cijfer een stuk lager.

Het sociale netwerk Facebook kreeg in de eerste helft van dit jaar precies 209 verzoeken van de Belgische overheid om gegevens te verkrijgen van Facebook-gebruikers. In totaal ging het om 246 accounts waarover data werden opgevraagd.

In 56,94 procent van de gevallen leidde zo’n verzoek ook tot de overhandiging van bepaalde informatie, zo laat Facebook weten op een speciaal hiervoor opgezette websiteIn de tweede helft van vorig jaar klopte de Belgische overheid 154 keer aan bij Facebook.

[related_article id=”158578″]

Buurlanden
In Nederland lag het aantal overheidsverzoeken aan Facebook een heel stuk lager. Daar werd in de eerste helft van dit jaar 41 keer een vraag om data ingediend, voor in totaal 45 accounts. De positieve respons van Facebook lag vrijwel gelijk: 56,10 procent. In de tweede helft van 2013 was Nederland goed voor 23 aanvragen.

In andere (grotere) buurlanden liggen de cijfers dan weer heel wat hoger. Groot-Brittannië was bijvoorbeeld goed voor 2.110 verzoeken, Frankrijk voor 2.249 en Duitsland voor 2.537.

Weinig speelruimte
De Verenigde Staten spannen de kroon met 15.433 verzoeken over 23.667 accounts. Opvallend: in de VS leidde meer dan 80 procent van de verzoeken ook tot het overhandigen van bepaalde data. Dat wijst erop dat de Amerikaanse wetgeving Facebook erg weinig speelruimte laat om een bepaald verzoek te weigeren. Ook in Engeland ligt dit cijfer hoog: 71,68 procent.

“We publiceren deze informatie omdat we willen dat mensen inzicht krijgen in de aard en omvang van deze verzoeken en de strenge beleidsregels en procedures die we hanteren om deze verzoeken af te handelen”, zo zegt Facebook. Het overgrote deel van deze verzoeken heeft betrekking op criminele activiteiten zoals diefstal of ontvoering. Vaak gaat het over algemene abonneegegevens, zoals naam en hoelang de dienst al wordt gebruikt. Ook kunnen de verzoeken betrekking hebben op IP-adressen of de feitelijke inhoud van het account.

Zorgvuldig onderzoeken
Facebook zegt elk verzoek om data zorgvuldig te onderzoeken: “We vereisen dat functionarissen een gedetailleerde beschrijving geven van de wettelijke en feitelijke basis voor hun verzoek. We beperken het verzoek als we vaststellen dat het verzoek om informatie juridisch tekortschiet of te algemeen of onduidelijk is. Zelfs wanneer we vaststellen dat we op basis van de lokale wetgeving verplicht zijn gegevens bekend te maken, delen we vaak alleen maar algemene abonneegegevens.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business