Nieuws

Lenovo stoot HP van de troon

Lenovo doet het uitstekend. De Chinese elektronicagigant boekt stevige winst, verstevigt zijn grip op de wereldwijde computer- en smartphonemarkt en wordt voor het eerst de grootste computerbouwer ter wereld.

Lenovo’s winst voor het tweede kwartaal gaat er met 19 procent op vooruit ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Ondanks de wereldwijde afslanking van de pc-markt weet de Chinese computerfabrikant zijn marktaandeel in de sector aanzienlijk te verstevigen. Lenovo boekte over drie maanden een winst van 262,1 miljoen dollar, tegenover 219,7 miljoen vorig jaar. De totale omzet van het bedrijf steeg van 9,77 miljard naar 10,48 miljard.

Computerkoning
Volgens marktonderzoeksbureau Gartner volstaan de resultaten voor Lenovo om rivaal HP voorbij te steken. Lenovo heeft volgens de berekeningen een marktaandeel van 15,7 procent, HP blijft plakken op 15,5 procent. Het Chinese bedrijf wordt zo voor het eerst de grootste computerbouwer ter wereld. Het is de eerste keer sinds 2006 dat HP niet meer aan de leiding staat in de computermarkt.

Voor Lenovo zijn de resultaten een mooie bekroning van tien jaar werk. In 2005 katapulteerde het bedrijf zich immers de computerwereld binnen door de pc-afdeling van IBM over te nemen. IDC, concurrent van Gartner, denkt dat de Chinezen iets te vroeg juichen. Volgens hun berekeningen staat HP nog steeds aan de leiding maar met minder dan een halve procent. Die laatste sluit zich aan bij de resultaten van IDC, waar HP met 15,7 procent beter scoort dan Lenovo’s 15,5 procent, omdat in de resultaten van Gartner onvoldoende rekening zou zijn gehouden met de verkoop van workstations, weet persbureau Reuters.

Smartphones
Ook in smartphoneland gaat het Lenovo voor de wind. 16,9 miljoen Lenovo-smartphones gingen over de toonbank in een periode van drie maanden die eindigde op 30 september. Dat vertaalt zich in een marktaandeel van 5,2 procent. Die cijfers maken Lenovo nummer vier wereldwijd, geen slechte prestatie in een uiterst concurrerende markt waar Samsung en Apple een terugval voorleggen.

Overname Motorola
Onlangs rondde Lenovo nog de overname van Motorola af. De Amerikaanse smartphonebouwer, die voordien in handen was van Google, wist 8,7 miljoen telefoons aan de man te brengen. Tel je de verkoop van beide merken samen, dan staat moederbedrijf Lenovo in voor een marktaandeel van 8,7 procent. Daarmee spasseert het het Xiaomi, dat 17,3 miljoen smartphones verkocht (goed voor een marktaandeel van 5,3 procent).

Tot slot loopt ook de verkoop van professionele producten en apps goed. De verkoop van ThinkServer-producten steeg met 35 procent en de Lenovo App Store krijgt dagelijks 30 miljoen downloads te verwerken, meer dan het dubbele in vergelijking met een jaar geleden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business