Nieuws

Copyright op API’s naar Hooggerechtshof

De Electronic Frontier Foundation roept het Amerikaanse Hooggerechtshof op om een uitspraak uit mei - waarmee Oracle copyright krijgt op delen van Java - nietig te verklaren.

Een afname in de openheid van API"s en de mogelijkheid voor organisaties om copyright te krijgen op een API vormen een realistische bedreiging voor de technologiesector en het brede publiek. Dat staat in een petitie die de Electronic Frontier Foundation (EFF) heeft ingediend namens 77 organisaties.

De petitie (pdf), die is ingediend bij het Amerikaanse Hooggerechtshof, stelt dat de uitspraak in mei van het Amerikaanse Hof van Beroep voor het Federale Hof waarmee het Oracle toestemming geeft copyrightbescherming te krijgen over bepaalde delen van Java, door heel veel mensen als ongewenst en gevaarlijk wordt gezien.

Innovatie stopt
“Als dit daadwerkelijk wordt toegestaan dan hebben Oracle en anderen een gevaarlijke macht en invloed op de toekomst van innovatie”, is in de petitie te lezen. “API-ontwikkelaars krijgen vetorechten over elke ontwikkelaar die er een programma voor wil maken, los van of hij ook letterlijk de code kopieert van de originele API-implementatie. Dat heeft tot gevolg dat bedrijven die ervoor hebben gezorgd dat de computerindustrie is opgebloeid overstuur raken. Hierdoor komen mogelijk de voordelen voor de consument te vervallen.”

De petitie waarschuwt dat het gebruik van andermans API"s om je eigen applicatie te ontwikkelen iets van het verleden wordt, met als gevolg dat veel softwareprojecten niet verder komen dan één besturingssysteem. Misschien zelfs één specifieke versie van een enkel besturingssysteem. Programmeertalen, cloudcomputing en netwerkprotocollen lijden allemaal onder de uitspraak.

“Copyright op API"s maken van universele programmeertalen als C een dialect, dat alleen bruikbaar is op een specifiek besturingssysteem”, schrijven de auteurs van de petitie. “Als op interfacespecificaties ook copyright kon zitten had Berners-Lee dat kunnen inzetten om te bepalen welke software- en hardwarebedrijven het web mochten gebruiken. Maar via een open systeem werd het web universeel.”

Cloud als voorbeeld
Cloudcomputing wordt in de petitie aangehaald als beste voorbeeld van hoe uit API"s nieuwe producten en diensten kunnen ontstaan om de technologie voorwaarts te stuwen. “Clouddiensten bestaan omdat hun bedenkers voort konden borduren op de openheid van API"s. IBM zou copyright gelegd hebben op de BIOS-broncode en dat zeker hebben gebruikt om de implementatie van de BIOS API te sturen als de wet het toeliet. Dat deed het tot voor kort niet, waardoor de BIOS API een gedeelde hulpbron werd.”

“Door het gebruik van deze gedeelde bron konden clouddienstproviders een nieuwe dienst ontwikkelen met een nieuwe API die snel de standaard is geworden. Alleen de tijd kan ons leren welke nieuwe innovaties hun voordeel halen uit deze wijdverspreide en compatibele clouddiensten.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business