Nieuws

Van dvd of blu-ray naar bestand

Smartphones en tablets beschikken over voldoende geheugen om heel wat films op te slaan, maar hoe maak je van een dvd of blu-ray-schijfje een bestand?

Tegenwoordig is een dvd of blu-rayschijfje vaak onpraktisch. Want je verzameling films onderweg meenemen is toch wel wat te veel van het goede. Smartphones en tablets beschikken inmiddels over voldoende opslagruimte voor heel wat filmbestanden. Maar hoe maak je van een schijf een bestand?

Er zijn diverse wegen die naar Rome leiden als het gaat om schijf-naar-videobestandsconversie. Met name de gekozen software bepaalt het gebruiksgemak. En dat goed lang niet altijd duur hoeft te zijn bewijst het gratis Handbrake, een openbronprogramma dat van en naar een scala aan audio- en videoformaten kan converteren.

[download_file]

Tegelijkertijd speelt een ander probleem in de vorm van de kopieerbeveiliging van dvd’s en blu-rays. Deze dient omzeild te worden om überhaupt iets te kunnen kopiëren. Hiervoor is het niet-gratis AnyDVD een noodzakelijke tool, na installatie hiervan worden geplaatste schijven voortaan DRM-vrij aan Windows gepresenteerd. Uiteraard is het niet de bedoeling AnyDVD te misbruiken voor het verspreiden van auteursrechtelijk beschermd materiaal, maar een kopietje voor eigen gebruik mag altijd. Kortom: éérst AnyDVD installeren, dat overigens een echt ‘set-and-forget’-programma is. Na een herstart van de pc doet het stilletjes op de achtergrond z’n werk.

[related_article id=”160734″]

Profiel

Installeer en start Handbrake. Het handige van dit programma is dat het ‘profielgebaseerd’ werkt, ofwel: je selecteert eerst het oorspronkelijke filmbestand of een schijf en daarna geef je aan op welk apparaat je de film wilt bekijken. Handbrake zorgt dan zelf voor de juiste resolutie en compressiemethode.

Tegelijkertijd kunnen deze settings naar wens ook geheel handmatig worden ingesteld, wat handig is als je bijvoorbeeld je filmcollectie in zo hoog mogelijke kwaliteit wilt archiveren voor gebruik vanaf een NAS. In dat geval kies je in het lijstje met presets aan de rechterkant voor High Profile.

Scannen

Middels een klik op de knop Source kies je voor het bronbestand, dat kan een al bestaand videobestand zijn dat je wilt converteren naar iets anders of bijvoorbeeld een dvd. In het geval van een blu-ray moet je iets meer creativiteit tentoonspreiden: Klik op Source en selecteer dan onder "Title Specific Scan" voor "Open Folder". Blader naar het schijfstation met daarin de te rippen blu-ray en open de map "BDMVSTREAM". Klik op "Map selecteren" en wacht tot het tweefasige scanproces is voltooid, dit kan even duren!

De langste

Kies achter "Title" de clip met de langste speelduur, dit is de hoofdfilm. De rest betreft veelal menu-onderdelen, previews enzovoorts en kun je dus laten voor wat het is. Kies onder "Destination" middels de knop "Browse" een locatie waar het geconverteerde bestand opgeslagen moet worden. Via de diverse tabbladen onder "Output Settings" kun je desgewenst nog wat sleutelen aan de conversie-instellingen; zo kun je een of meer audiotracks onder het tabblad "Audio" toevoegen aan je uiteindelijke filmbestand. Klik als alles naar wens is op de knop "Start", ofwel de groene afspeelknop in de knoppenbalk bovenaan. Nu kun je er even rustig voor gaan zitten, want videoconversie kost wat tijd. Al geldt overigens dat ook Handbrake inmiddels volop gebruik maakt van de GPU-versnelling als jouw pc dit genot ondersteunt.

Na afloop kan de geconverteerde film worden gekopieerd naar je mobiele apparaat of een NAS, vanaf dat moment kan de fysieke optische schijf naar een doos op zolder verhuizen!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business