Nieuws

HP blijft optimistisch over opsplitsing

De eerste resultaten na HP's opsplitsing in twee bedrijven vallen tegen. Maar CEO Whitman blijft optimistisch naar de toekomst kijken.

CEO Meg Whitman zei dinsdag dat het splitsen van Hewlett-Packard “absoluut de juiste keuze is voor dit bedrijf”.

Bij het bekendmaken van de tegenvallende resultaten van het afgelopen kwartaal toonde Whitman zich optimistisch over de beslissing. “We zullen meer vooruitgang boeken als twee afzonderlijke bedrijven dan als een eenheid bestaande uit twee bedrijven.”

Deze scheiding is echter geen evidente onderneming, gaf ook Whitman toe. Meestal scheidt een bedrijf een klein stukje van z’n werking af, dat daarna op eigen benen staat. In dit geval zal elk van beide nieuwe HP’s een reuzenbedrijf blijven, elk met een omzet van zo’n 57 miljoen dollar.

Printers en pc"s versus datacenters
Het bedrijf kondigde de splitsing vorige maand aan: HP Inc. zal printers en pc"s verkopen, terwijl Hewlett-Packard Enterprise verantwoordelijk zal zijn voor datacenterproducten en -diensten. In zijn huidige vorm bestaat HP echter uit zo’n 786 juridische eenheden wereldwijd, die allemaal bestudeerd moeten worden en op de meest voordelige manier omgezet. Een enorme klus waaraan 400 à 500 werknemers zullen werken.

Geen sinecure dus, maar Whitman benadrukte dat het de juiste beslissing was. Door de splitsing zal elk deel zich beter kunnen focussen op de eigen klanten, en krijgt men een manier om een heel aantal procedures en systemen bijna van nul weer op te bouwen.

Nieuwe wind
Het is een opvallende nieuwe wind van Whitman, die na haar aanstelling als CEO geconfronteerd werd met een slabakkend bedrijf ten gevolge van een aantal zware vergissingen van haar voorgangers. Ze was eerder uitgesproken gekant tegen de scheiding, maar veranderde waarschijnlijk van mening door de weinig aantrekkende resultaten van haar bedrijf.

Om het tij te keren heeft HP in het afgelopen jaar tien procent meer gespendeerd in research en development, waar een aantal interessante innovaties uit zijn voortgekomen, zoals de Sprout PC en The Machine, een nieuw type computerarchitectuur waar het bedrijf momenteel aan werkt. Het is echter nog niet duidelijk wanneer deze nieuwe initiatieven zullen beginnen renderen.

Whitman richt haar pijlen nu op het fiscale jaar 2015 en zegt dat ze het grootste vertrouwen heeft in de resultaten van HP in het komende jaar. “Goede resultaten neerzetten in het komende jaar is het beste wat we kunnen doen om de twee nieuwe bedrijven een vliegende start te geven.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business