Nieuws

Baas van Samsung Mobile blijft in het zadel

Ondanks de zware terugval in de verkoop blijft J.K. Shin de afdeling Samsung Mobile leiden. Bij het personeel is er ondertussen ongerustheid over mogelijke ontslagen.

De geruchtenmolen over het ontslag van J.K. Shin draaiden de afgelopen dagen op volle toeren, maar de man blijft voorlopig op zijn post. Dat heeft Samsung officieel bekendgemaakt.

Het leek er even op dat Shin, die fiks op zijn salaris heeft ingeleverd, zou vervangen worden door B.K. Yoon, de topman van de afdeling consumentenelektronica. Die berichten doken op nadat bleek dat de verkopen van smartphones bij Samsung zwaar achterblijven op de verwachtingen.

Zeker de teleurstellende afzet van de Galaxy S5 heeft een fikse impact op de winstcijfers van Samsung. Ook de ontvangst van de Note 4 is lauw. Het bedrijf voelt daarnaast de hete adem van Chinese concurrenten als Huawei, Xiaomi en Lenovo in de nek.

Zes miljard dollar successierechten
Volgens waarnemers wordt Shin door waarnemend voorzitter Jay Y. Lee op zijn positie behouden omdat hij niet te veel deining wil veroorzaken terwijl zijn vader, voorzitter Lee Kun-hee, in het ziekenhuis herstelt van een hartaanval.

Samsung is ook bezig om al zijn operaties te stroomlijnen en te optimaliseren en overtollig vet weg te snijden. Lee junior en zijn zusters kijken ook tegen een erfbelasting van zo’n zes miljard dollar aan.

Ontslagronde
Bij het personeel heeft het tumult alvast grote ongerustheid veroorzaakt, zo schrijft Reuters. Elk jaar in december kondigt Samsung personeelswissels aan, maar dit jaar zouden de zenuwen extra gespannen staan, door de slechte zakencijfers. “De mensen zijn zeer onzeker. Zelfs het hogere management vraagt rond naar wat er gaat komen”, zo zegt een anonieme bron.

Volgens een andere bron zijn alle strategische beslissingen opgeschort tot duidelijk is wie er na december nog overblijft om ze uit te voeren.

Wie gaat? Wie blijft?
De Zuid-Koreaanse zakenkrant Maeil Business Newspaper verwacht dat een op de vijf managementposities bij Samsung op de schop kan gaan. Bij de mobiele afdeling zou dat zelfs bijna een op drie zijn. 

financieelgalaxy s5j-k-shinnieuwsnote 4ontslagensamsungverkoop

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals