Volgens de laatste cijfers van Netmarketshare blijft het marktaandeel van Windows XP dalen. Windows 8 en 8.1 daarentegen gaan er steeds meer op vooruit.

De fikse val van Windows XP zet zich door. Uit de laatste cijfers van Netmarketshare blijkt dat het marktaandeel van het stokoude OS met nog eens 3,6 procentpunten is gedaald, naar 13,57 procent.

Windows 8 stijgt naar 12,1 procent. Windows 8.1 naar 6,55 procent. Samen steken ze XP dus gemakkelijk voorbij.

 

Al deze cijfers zijn gebaseerd op het traceren van bezoeken aan websites.

Het is opvallend dat het marktaandeel van een besturingssysteem met 3,6 procentpunten daalt in één maand tijd. XP heeft tenslotte nog altijd een hoger marktaandeel van OS X 10.9 (2,79 procent). Net zoals bij de dalingen van de afgelopen maanden, moeten de cijfers waarschijnlijk flink genuanceerd worden.

Chinese XP-gebruikers
Vorige maand besliste Netmarketshare de cijfers aan te passen omdat er Chinese websites ingeslopen waren die bijna uitsluitend door XP-gebruikers werden bezocht. Zonder er veel heisa aan te geven, werden de cijfers gecorrigeerd. Toch rapporteerde een groot deel van de technologiewebsites de nieuwe cijfers alsof er niks aan de hand was.

Aan het begin van dit jaar had XP bijna drie keer zoveel gebruikers als Windows 8 en 8.1. Bedrijven die overwogen om naar 8 over te stappen, konden toen naar de cijfers van Netmarketshare verwijzen om dat niet te doen. De nieuwe cijfers laten zien dat 8 en 8.1 zeer snel hun weg hebben gevonden, terwijl XP wegkwijnt.

Of de aanpassing nu meer met de realiteit overeenkomt, is een lastige vraag. Het is waarschijnlijk wel zo dat de nieuwe cijfers waarheidsgetrouwer zijn dan de oude. Anders zou Netmarketshare waarschijnlijk nooit deze publieke vernedering hebben aanvaard.

Beperkte accuraatheid
In hoeverre ze echter correct zijn, is een andere zaak. Met deze methodologie is de accuraatheid waarschijnlijk minder dan twee procentpunten. Deze cijfers zijn een goede indicatie, maar ook niet meer dan dat. Helaas zijn het echter de enige cijfers die er zijn. Microsoft zelf geen dit soort data niet vrij.

Windows 7 groeit verder
Voor de volledigheid: Windows 7 blijft eveneens groeien nu veel bedrijven overschakelen van XP naar dat OS. Het is op zijn eentje goed voor ruim de helft van de markt.

Alle Windows-versies samen zijn nu goed voor meer dan 91 procent, meer dan vorig jaar het geval was. Zowel OS X (van 7,66 naar 7,27 procent) en Linux (van 1,59 naar 1,25 procent) moet terrein prijsgeven, maar de verschillen zijn te klein om echt iets te betekenen.