Nieuws

Chinese patentenoorlog rond Qualcomm in de maak

China wil dat Qualcomm stopt met zijn "omgekeerde patentlicenties". Een zware patentenoorlog zou het gevolg kunnen zijn.

De Chinese “Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie” is klaar met zijn antitrust-onderzoek naar chipmaker Qualcomm. Dat schrijft de Chinese krant First Financial Day op basis van anonieme bronnen.

De Chinese overheid deelt niet alleen enorme boetes uit aan het bedrijf vanwege zijn monopolistisch gedrag, het eist ook dat de licentievergoedingen die Qualcomm vraagt stukken goedkoper worden. Maar de belangrijkste verandering is waarschijnlijk wel dat de “omgekeerde patentlicenties” verboden worden.

Bij zo’n overeenkomst worden de klanten van Qualcomm gedwongen om hun patenten open te stellen voor de chipbakker. Omgekeerd stelt Qualcomm zijn patenten ter beschikking. Maar ook: de klanten mogen daarnaast geen relevante patentlicenties opeisen van andere Qualcomm-klanten.

De goede kant van deze regel is dat er haast nooit patentprocessen zijn tussen de Chinese klanten van Qualcomm. Anderzijds zien grote spelers het natuurlijk niet graag gebeuren dat andere fabrikanten quasi kosteloos van hun patenten gebruik kunnen maken.

Goed voor ZTE en Huawei
Als de maatregel effectief verboden wordt, is dat vooral goed voor de Chinese bedrijven Huawei en ZTE. Zij zijn immers de eigenaars van een groot aantal smartphone-patenten in China. Eind vorig jaar had ZTE in totaal meer dan 52.000 patenten wereldwijd. Bij Huawei stond de teller in november dit jaar op ruim 30.000. In schril contrast staan daarmee de patenten van bijvoorbeeld Xiaomi en Oppo: respectievelijk 10 en 103, aldus First Financial Day.

Zonder een eigen patentenbibliotheek zullen smartphonefabrikanten die vooral budgettoestellen maken het aandeel van de patenten in hun kosten enorm zien stijgen.

Wel of niet naar de rechtbank?

ZTE en Huawei reageren verschillend op de kwestie. Bronnen dicht bij ZTE zeggen dat het bedrijf inderdaad meer van zijn patenten zou moeten kunnen profiteren. Wat op een nakende patentenoorlog zou kunnen wijzen.

Huawei zegt dan weer dat het niet van plan is om hierover op korte termijn naar de rechtbank te stappen.

chinahuaweilicentiesnieuwsoorlogpatentenqualcommzte

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals