Nieuws

App-ontwerpwedstrijd wil mensen gelukkig maken

Heb je een idee voor een app die mensen gelukkiger en kalmer kan maken? Dan kan je er twintigduizend euro mee winnen in de Happiness Apps Challenge.

Het is weer eens wat anders: een wedstrijd die developers wil aanzetten om apps te bouwen waar mensen gelukkig van worden.

Non-profitorganisatie The Art of Living Foundation organiseert dit jaar voor de eerste keer de Happiness Apps Challenge: een wedstrijd voor appbouwers die een toepassing in elkaar steken die als doel heeft mensen gelukkiger te maken, voor een prijzenpot van maar liefst 50.000 euro.

[related_article id=”161563″]

The Art of Living Foundation werd in 1981 opgericht door “filantroop en spiritueel leider” Sri Sri Ravi Shankar, en concentreert zich doorgaans op zowel het verspreiden van de voordelen van onder ander meditatie en yoga voor het verminderen van stress en geweld, als op humanitaire missies en beter onderwijs.

Wie wil meedoen, moet zich concentreren op drie thema’s, waarvan er minstens één in de app moet worden verwerkt: het verspreiden en verhogen van geluk, het verhogen van de werkproductiviteit door geluk, of het verminderen van stress en depressie. Zowel Android- en iOS-apps als webapps en Facebooktoepassingen zijn toegelaten.

Geluk maakt gezond

Nu klinkt dit mogelijk allemaal eerder vreemd en zweverig, maar eigenlijk is het idee nog niet zo gek. Depressie is goed op weg om dé psychische aandoening van de 21ste eeuw te worden. Elk jaar valt in Europa ongeveer 7 procent van de bevolking ten prooi aan klinische depressies; als angststoornissen en lichtere vormen van depressie worden meegerekend stijgt dat aantal tot 25 procent. Naast de druk op de patiënten zelf en op hun familie zijn ook de economische kosten van deze aandoeningen enorm; zo wordt er geschat dat ze verantwoordelijk zijn voor zo’n 15 procent van de langdurig afwezige werknemers.

Geheel verwonderlijk zijn deze cijfers niet: hoewel het een complexe materie is, met zeer veel factoren en oorzaken die samenwerken, wordt zowel voor depressies als voor angststoornissen en insomnia vaak stress naar voor geschoven als een belangrijke factor. Het is al meermaals aangetoond dat te veel stress zeer negatieve gevolgen kan hebben op zowel de mentale als fysieke gezondheid van mensen.

Daarom trekt de American Psychological Association, die al sinds 2007 jaarlijkse een grootschalig onderzoek doet naar stress bij de Amerikaanse bevolking, al jaren aan de alarmbel. De recentste cijfers (2013) wijzen uit dat zo ongeveer iedereen, van tieners tot ouderen, aan stress lijdt en daar gevolgen van ondervindt: het gemiddelde stressniveau op een schaal van 1 tot 10 is 5,1, terwijl een gezond gemiddelde eerder rond de 3,6 te zoeken is.

36 procent van de volwassenen gaf aan dat hun stressniveau in het laatste jaar was toegenomen; respectievelijk 67 en 72 procent van de respondenten gaf aan emotionele dan wel fysieke symptomen van stress te hebben ervaren in de afgelopen maand. Vrouwen geven daarbij hogere stressniveaus aan dan mannen, maar lijken zich wel meer bewust te zijn van de negatieve effecten ervan en zijn ook meer geneigd om de voordelen van professionele hulp te onderkennen.

Met andere woorden: methodes om mensen te helpen omgaan met stress zijn goed voor de volksgezondheid. Minder stress leidt tot minder slaaptekorten (insomnia heeft een hele waslijst aan negatieve effecten), zorgt ervoor dat mensen op z’n minst weerbaarder zijn tegen mentale aandoeningen als angststoornissen en depressie, maakt mensen gelukkiger, en verhoogt de productiviteit.

Daarbij is ook nog eens aangetoond dat geluk besmettelijk is: een studie van onderzoekers aan de Harvard Medical School onderzocht de geluksniveaus van 5000 mensen over een periode van 20 jaar en kwam daarbij tot een aantal interessante conclusies. Geluk, zo bleek, is niet alleen besmettelijk in je directe omgeving, maar triggert een kettingreactie die tot drie graden ver kan reiken.

Anders gezegd: als jij gelukkig bent heeft dat niet alleen een meetbaar effect op het geluksniveau van jouw vrienden, maar ook op hun vrienden en de vrienden van hun vrienden – mensen die jij helemaal niet kent. De onderzoekers claimen zelf dat het geluk van iemand die je helemaal niet kent, maar wel tot jouw netwerk behoort, een grotere impact kan hebben op jouw geluk dan een substantiële loonsverhoging. Elke gelukkige persoon heeft dus een invloed op heel wat meer dan z’n directe omgeving.

Nog één laatste cijfer? Een recente studie wijst erop dat gelukkige mensen tot 12 procent productiever zijn op het werk, maar dat 87 procent van de ondervraagde (Amerikaanse) werknemers geen passie of motivatie heeft voor zijn job.

Heb je nog een geniaal idee voor een app, dan heb je nog tot 24 december de tijd om een exemplaar in te dienen. Daarna zal een jury zich buigen over de inzendingen, en mag het publiek stemmen op z’n favoriete app. De winnaar krijgt een prijzenpot van 20.000 euro, de tweede plaats, “meest impactrijke app”, en de publieksfavoriet krijgen elk nog 10.000 euro.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business