Nieuws

Bluetooth wordt sneller, veiliger en slimmer

De nieuwste versie van bluetooth schermt de privacy van gebruikers beter af en laat toestellen rechtstreeks met internet verbinden.

De Bluetooth Special Interest Group, de organisatie achter de bluetooth-standaard, heeft zopas de specificaties voor de nieuwste versie 4.2 vrijgegeven. Die wordt sneller en veiliger, maar voorziet ook in IPv6-connectiviteit, zodat sensoren en andere slimme apparaten rechtstreeks met het internet verbonden kunnen worden.

In principe zou dat zaken als domotica en automatisering een stuk gemakkelijker moeten maken. Thermostaten, (led)-lampen en andere deursensoren kunnen dan direct via het net bediend worden.

[related_article id=”161563″]

Internet of things
Volgens de BSIG zal de nieuwe standaard het ook gemakkelijker maken om apparaten met elkaar te laten communiceren, zodat deze versie “het fundament zal vormen van het internet der dingen”.

Ook de snelheid van bluetooth wordt verder opgeschroefd in versie 4.2. Die zal datatransfers 2,5 maal sneller afhandelen dan vorige versies, de capaciteit wordt tien keer zo hoog. Daarnaast is de veiligheid verbeterd, het zal lastiger worden om mensen te traceren via bluetooth. Wie gaat shoppen in een winkel waar bijvoorbeeld iBeacons van Apple zijn geïnstalleerd, zal expliciet toestemming moeten geven alvorens die sensoren met je smartphone kunnen communiceren.

Hardware-upgrade noodzakelijk
Of alle mogelijkheden ook voor bestaande apparaten beschikbaar komen, is nog lang niet zeker, zo schrijft Ars Technica. De meeste bestaande bluetooth-apparaten die met versie 4.0 werken, kunnen naar 4.1 geüpgraded worden. Maar de hogere snelheid en capaciteit van 4.2 betekent dat er waarschijnlijk nieuwe hardware voor ontwikkeld moet worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business