Nieuws

BitTorrent wil vrij internet redden met p2p-browser

BitTorrent werkt aan Maelstrom, een nieuwe browser die met peer-2-peer-technologie werkt. De browser wil het internet beschermen van overheidsinmenging.

Peer 2 peer is een briljant concept: in tegenstelling tot een klassieke downloadactie download je met p2p niet van één centrale locatie. Je haalt je bestand binnen van alle andere mensen ter wereld die het bestand al hebben. Torrents werken op die manier: het torrentbestand dat je download, al dan niet legaal, is weinig meer dan een realtime lijst van mensen die het bestand hebben dat jij wil. Je torrentcliënt (BitTorrent, µtorrent of wat dan ook) neemt het eigenlijke downloaden voor z’n rekening. Doordat je van honderden bronnen download in de plaats van één haal je bestanden een stuk sneller binnen, maar er is nog een ander voordeel.

Verspreiding
Honderden bronnen betekent honderden kopieën op honderden locaties: er bestaat geen centraal punt waar je een bestand offline kan halen. “Dat idee kan het vrije internet wel eens verzekeren”, dachten ze bij BitTorrent, “als we de technologie in een browser implementeren.” Het concept van Maelstrom is hetzelfde als dat van torrents om te downloaden: verbindingen lopen via individuele computers (of peers) en niet langs een centrale server.

Een dergelijke verbindingsmethode garandeert netneutraliteit. Er bestaan immers geen servers om te raiden of af te sluiten. Ook verbindingen naar een bepaalde server versnellen of vertragen wordt onmogelijk: alle websites bezocht via Maelstrom zullen gelijk zijn voor de wet. Toch werpt de techniek heel wat praktische vragen op. Bestanden verspreiden over computers is één ding, websites online houden via p2p is toch iets anders. Hoe BitTorrent de zaak concreet zal aanpakken weten we niet. Vermoedelijk zal de ontwikkeling van de browser gepaard gaan met het verschijnen van een nieuw soort websites.

Alpha
De ontwikkeling van Maelstrom zit nog in een erg prille fase. Wie interesse heeft in het systeem, kan zich wel inschrijven om deel te nemen aan het project. Zo wordt je misschien uitgenodigd om een vroege alpha of bèta te testen. Maelstrom is alvast een stukje software om in het oog te houden. De manier waarop BitTorrent het internet van de toekomst ziet functioneren is radicaal anders dan de structuren van vandaag, maar met steeds sneller wordend thuis-internet kan een p2p-web in principe wel werken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business