Stofzuigerrobots zijn het slachtoffer van menig knutselaar. iRobot brengt daarom een variant van de Roomba uit, uitsluitend gericht op knutselaars.

iRobot vindt het niet erg dat zijn stofzuigerrobotjes het onderwerp zijn van hevige experimentatie. De dingen zijn een geliefkoosd platform voor knutselaars die hun Roomba een promotie willen geven van huismeid tot een creatievere functie. Stofzuigen moet het ding dan niet meer doen, beseft ook de robotfabrikant. De Create 2 is in essentie een Roomba zonder stofzuiger aan boord. De Create 2 is gebaseerd op de Roomba 600 en heeft dezelfde navigatievaardigheden, met de bijkomende bonus van een berg extra kofferruimte voor wie z’n robot tot een eigen creatie wil omtoveren.

Gaatjes boren
De bovenkant van de Create 2 is felgroen en voorzien van markeringen die een knutselaar aantonen waar vijzen en boren een mogelijkheid is. Verder heeft de holle Roomba een USB-aansluiting, zodat je het ding naar believen kan programmeren. Hobbyisten zullen met plezier vernemen dat de Create 2 compatibel is met Arduino en Raspberry Pi-controllers.

iRobot ziet de Create 2 een plaatsje veroveren in scholen over de hele de wereld. Studenten kunnen het ding gebruiken om te leren programmeren. “Met de Create 2 kunnen studenten de fundamenten van robotica en computerwetenschap leren”, klinkt het bij iRobot.

De mogelijkheden zijn alvast uitgebreid, op de website van Create 2 vind je nu al instructies voor enkele leuke projecten zoals DJ Create. Met dat laatste project tover je de Roomba om tot een robot-dj die de kamer rondrijdt. Het is niet omdat iets leerrijk is, dat het ook saai moet zijn. Het Create 2–platform kost je 200 dollar en is daarmee niet alleen geschikter maar ook goedkoper dan een stofzuigerroomba.