Nieuws

Russen betalen 35% meer voor iPhone na instorten roebel

Na een korte stop van de online verkoop, kunnen consumenten in Rusland nu de iPhone 6 weer aanschaffen. Ze betalen wel een flinke duit meer.

Mensen in Rusland die een iPhone 6 willen, kunnen het toestel eindelijk weer kopen. Daarvoor moeten ze echter wel flink betalen. Apple heeft de prijs van zijn nieuwste vlaggenschip met 35 procent verhoogd in Rusland, zo schrijft Bloomberg.

De 16 GB iPhone 6 kost vanaf nu 59.990 roebel. Dat staat gelijk aan ongeveer 815 euro. Voor de 128 GB-versie betalen de Russen 69.990 roebel (1.055 euro) en de 128 GB iPhone 6 Plus gaat voor 77.990 roebel (1.175 euro) over de toonbank.

[related_article id=”158256″]

Grote fluctuaties
In eerste instantie reageerde Apple vorige maand op de daling van de roebel door de prijs van de iPhone 6 met een kwart te verhogen. Kort daarna, op 16 december, zette het bedrijf alle online verkopen stop “vanwege de grote fluctuaties in de waarde van de roebel”. Het bedrijf nam de tijd om de prijzen van zijn producten opnieuw te bepalen.

In het laatste kwartaal is de waarde van de Russische roebel met 30 procent afgenomen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dit is een gevolg van de dalende olieprijzen en de economische sancties tegen het land in het kader van de situatie in Oekraïne. Voor Apple betekent dit dat de Russische omzet minder waard wordt. Hierdoor ziet het zich gedwongen de prijzen te verhogen om het verschil goed te maken. Hetzelfde geldt voor andere Amerikaanse bedrijven.

Opkomende markten
Apple is steeds meer afhankelijk van de omzet van opkomende markten. Analisten schatten in dat slechts een klein deel van de totale verkopen uit Rusland komt. Desondanks beschikt het land over een groeiende markt. Vorig jaar verdubbelde het aantal iPhone-verkopen in Rusland naar 1,57 miljoen eenheden. Dit leverde Apple een omzet van 1 miljard dollar op.

Apple heeft geen fysieke winkels in Rusland en verkoopt de iPhone alleen online. De producten zijn wel verkrijgbaar in winkels van derden. Inmiddels is de digitale winkel weer open. Met de prijsverhoging betalen Russische consumenten in roebels nu 69 procent meer dan een maand geleden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business