Nieuws

Bhaalu krijgt zes maanden voor reorganisatie

Right Brain Interface, het bedrijf achter Bhaalu, krijgt van de rechter een half jaar de tijd om zich te reorganiseren. In tussentijd geniet het bedrijf bescherming tegen zijn schuldeisers.

Bhaalu leeft nog, al hangen de overlevingskansen van de blauwe beer aan een zijden draadje. Na een veroordeling van de rechtbank van koophandel te Antwerpen werden de diensten van de cloud-videoopnamedienst illegaal verklaard, met alle gevolgen van dien voor moederbedrijf Right Brain Interface.

De onderneming zag haar kernactiviteit wegvallen en moest opzoek naar een alternatief, maar de tijd staat niet stil. Omdat Right Brain Interface volgens de rechter nog het potentieel heeft om zich (op een legale manier) te herpakken gaf die het bedrijf een half jaar de tijd op zich te reorganiseren. Gedurende die periode geniet Right Brain Interface bescherming tegen zijn schuldeisers. Dat weet Datanews. Het vonnis dateert al van vorige maand maar verscheen nu pas in het Belgisch Staatsblad.

Geen stopzetting
Bart Van Copenolle benadrukt tegen Datanews dat er van een stopzetting geen sprake is. “Een reorganisatie dient om te reorganiseren, niet om stop te zetten”, aldus de medeoprichter. Hoe de toekomst van Bhaalu er uitziet blijft vooralsnog een raadsel. Veel zal afhangen van de uitspraak van de beroepsrechter. Right Brain Interface denkt zelf immers de wet niet te overtreden (een visie waar de Hasseltse rechtbank zicht trouwens bij aansluit). Anders zal de Vlaamse start-up op zoek gaan naar alternatieven. Dankzij de reorganisatieperiode van 6 maanden krijgen Copenolle en de zijnen nu de tijd om de mogelijkheden grondig uit te pluizen en de uitspraak van de rechter af te wachten, zonder de hete adem van de schuldeisers in hun nek.

Vage wetgeving
Hoe de reorganisatie kadert in de belofte van Bhaalu om kopers van de videorecorder te vergoeden in het geval dat de dienst definitief illegaal wordt verklaard blijft afwachten. Het is twijfelachtig dat de dienst in dat scenario onmiddellijk geld op overschot heeft om aan dat voornemen te voldoen.

Bhaalu en Right Brain Interface lijken vooralsnog het slachtoffer van een vage wetgeving die niet is aangepast om met de realiteit van moderne televisie en de mogelijkheden van de cloud om te gaan. Die vaagheid zorgt voor onenigheid tussen de rechters en een onduidelijk speelveld voor RBI zelf. Dat de Vlaamse televisiezenders Bhaalu liever kwijt dan rijk zijn is niet verwonderlijk: zij zien immers een dienst die tegen een voordelige prijs iets aanbied dat de zenders liever zelf aan de man brengen (voor meer geld).

bhaalunieuwsreorganisatieright brain interfaceschuldeisersuitspraak

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals