Nieuws

Facebook stelt nieuwe privacyvoorwaarden een maand uit

De nieuwe privacyvoorwaarden van Facebook gaan nog niet in op één januari. Het sociale netwerk stelt de aanpassing uit tot het einde van de maand.

Facebooks nieuwe privacybeleid was de afgelopen weken voer voor controverse. Hoewel de diensten van het sociale netwerk er niet geavanceerder op worden wil Mark Zuckerberg steeds meer over jou te weten komen. De recentste versie van het databeleid gaf Facebook het recht op nog meer privé-info te vergaren. Zo mag Facebook bij de ingang van de nieuwe overeenkomst je locatie monitoren op toestellen waar je software van het bedrijf op installeerde, en dus niet enkel wanneer je een app ook effectief gebruikt. Zo geef je de toestemming aan Facebook om je locatie ten allen tijde te volgen (iets wat het netwerk trouwens niet alleen doet).

Oorspronkelijk gingen de nieuwe voorwaarden die dat allemaal mogelijk maken al in op één januari, maar Facebook lijkt gebruikers als nieuwjaarsgeschenk een maand uitstel te bezorgen. Bovenaan de nieuwe overeenkomst staat klaar en duidelijk dat ze pas op 30 januari ingaat.

Europees standpunt
Belgisch Staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open VLD) reageert alvast tevreden over het uitstel. “Het geeft ons meer tijd om binnen Europa de violen gelijk te stemmen”, vertelt hij aan De Standaard. De Belgische privacy commissie heeft het dossier alvast aangekaart, vervolgt hij, en “het wordt besproken op de eerstvolgende zitting van de Europese Werkgroep Artikel 29 begin februari.”

[related_article id=”158578″]

Voordat Europa met een standpunt en eventuele maatregelen komt zal de overeenkomst in ieder geval al een tijdje in voegen zijn. Wie zich niet wil schikken naar de nieuwe voorwaarden van Facebook heeft niet veel keuze. Je kan natuurlijk altijd je account verwijderen. Facebook zal dan zelf ook al je gegevens wissen, lezen we in de overeenkomst. Wie wel wil blijven kan zijn privacy een beetje beschermen door de instellingen van Facebook aan te passen, iets waar het juiste tooltje je mee kan helpen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business