Nieuws

Samsung verwacht weer winsttuimeling

In vergelijking met vorig jaar denkt Samsung 37 procent minder winst te gaan maken in het vierde kwartaal van zijn boekjaar.

Het lijkt er op dat Samsung nog altijd niet uit het zware weer is. De Koreaanse elektronicagigant heeft aangekondigd dat de operationele winst in het vierde kwartaal van zijn boekjaar waarschijnlijk 37 procent lager zal liggen dan vorig jaar.

Het is daarmee het vijfde opeenvolgende kwartaal dat Samsung een winstdaling moet slikken. Het bedrijf worstelt met de zware concurrentie die het ondervindt op de smartphonemarkt.

[related_article id=”161563″]

Samsung verwacht een operationele winst te boeken van 4,7 miljard dollar. Analisten waren gemiddeld van 4,8 miljard uitgegaan. De omzet zou met 12 procent gezakt zijn naar 47 miljard dollar. De volledige, definitieve cijfers met opsplitsingen per divisie komen later deze maand.

Opgejaagd door Chinezen en Apple
Na een periode van vijf kwartalen met recordwinsten, zit Samsung nu dus duidelijk in een mindere periode. In het vorige kwartaal moest de mobiele divisie alleen een winstval van 74 procent bekendmaken.

Smartphones maken zowat twee derde van de totale winst uit bij Samsung, maar het bedrijf wordt opgejaagd door Chinese concurrenten als Xiaomi en Huawei. In de topcategorie is er dan weer zware concurrentie van Apple, zeker nu die laatste nieuwe iPhones met grotere schermen heeft gelanceerd.

De cijfers over de marktaandelen voor het vierde kwartaal zijn nog niet beschikbaar, maar in het derde kwartaal ging het weredlwijde aandeel van Samsung van 32,1 procent naar 24,4 procent, zo berekende Gartner. Desondanks is Samsung nog altijd de grootste smartphonefabrikant ter wereld. Daarna volgen Apple, Huawei en Xiaomi.

Minder modellen in 2015
Samsung wil in de toekomst minder smartphonemodellen op de markt brengen en zijn focus verleggen naar een handvol belangrijke toestellen. In 2015 zou het aantal modellen dat uitkomt, met 25 tot 30 procent moeten dalen. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business