Nieuws

Opvolger Internet Explorer krijgt Cortana-integratie

Er raken nieuwe details bekend over de opvolger van Internet Explorer. Zo krijgt Spartan een nieuwe manier om met tabs om te gaan en maakt ook Cortana haar opwachting.

Anonieme bronnen lekken stilaan meer details over de browser die Internet Explorer zal opvolgen. Eind vorig jaar raakte bekend dat Microsoft een einde wil maken aan de heerschappij van Internet Explorer. Windows 10 zal verschepen met een nieuwe browser die we voorlopig enkel kennen onder de codenaam Spartan. We wisten al dat Spartan dezelfde Trident-engine als Internet Explorer zal gebruiken net als de Chackra JavaScript-engine. Spartan zou in contrast met Internet Explorer wel een stuk lichter zijn en overweg kunnen met extensies, naar analogie met concurrenten Chrome en Firefox.

Tabs
Hoe Spartan die concurrentie aan gaat wordt vandaag duidelijker. Vooraleerst krijgt de browser volgens verschillende bronnen een functie om tabs te groeperen. Gedaan dus met grote lijsten van webpagina’s bovenaan de browser waar geen structuur in zit. Binnenkort groepeer je actieve tabs per soort, bijvoorbeeld in werk gerelateerde websites en privésites waar je terwijl al dan niet stiekem je tijd aan verspeeld.

Halo
Dat Cortana zal functioneren binnen Spartan klint bekend in de oren van iedere Halo-fan. Naast een leuke referentie is het plan ook praktisch. Zo kan je als gebruiker met spraakcomando’s je Facebook openen of Googelen (Bingen?) naar relevante informatie. De tandem Spartan-Cortana lijkt een aanval op de spraakfunctionaliteit van Google die mooi samenwerkt met de Chrome-Browser.

De interface van Spartan zal naadloos integreren met de designfilosofie van Windows 10, maar daarover moet nog heel wat worden aangekondigd. Op een realistische screenshot is het dus nog even afwachten. Later deze maand doet Microsoft wel een aantal nieuwe onthullingen over Windows 10, waar Spartan op z’n minst summier aan bod zou komen.

App
De nieuwe browser moet op termijn Internet Explorer vervangen maar die laatste steekt Microsoft nog niet in de kast. IE blijft beschikbaar op Windows 10 voor iedereen die om de een of andere reden aan de browser verknocht is. Spartan wordt zelf een app die je van de Windows Store kan downloaden. Voor de gewone versie van Windows 10 impliceert dat niets meer dan dat je de browser via de Store kan downloaden. Spartan wordt echter ook beschikbaar op Windows Phone en de RT-achtige versie van Windows 10, waarover Microsoft binnenkort meer verklapt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business