Nieuws

Gelekte documenten tonen hoe NSA digitaal oorlog voert

De Amerikaanse inlichtingendiensten voelen zich superieur op gebied van digitale oorlogsvoering, zo blijkt uit nieuwe gelekte documenten.

Afgelopen weekend werd opnieuw een collectie van door klokkenluider Edward Snowden verkregen geheime documenten gepubliceerd. De verzameling, te vinden bij Der Spiegel, laat zien dat de National Security Agency en zijn partners zich systematisch aan het voorbereiden zijn voor toekomstige oorlogen die op het internet zouden worden uitgevochten.

Der Spiegel meldt dat de inlichtingendiensten aan de mogelijkheid werken om te infiltreren in computernetwerken en om deze vervolgens uit te schakelen. Dit geeft ze de kans om belangrijke nutsbedrijven en andere kritieke infrastructuren buiten werking te stellen. Dat de Verenigde Staten in staat zijn om ingewikkelde digitale aanvallen te lanceren waarmee ze de vijand fysieke schade toebrengen, weten we al langer. Een computervirus met de naam Stuxnet, ontdekt in 2010, is gebruikt in een gezamenlijke operatie tussen Amerika en Israel. Het doelwit was Natanz, de Iraanse kerninstallatie. Op die manier werden veel van de nucleaire centrifuges van het land vernield.

[related_article id=”161920″]

Sindsdien scheppen de hoge heren van de NSA op over nieuwere en nog krachtigere digitale wapens. De Amerikaanse NSA en het Britse GCHQ denken dat ze mijlen voorliggen op de rest en doen daar lacherig over.

"I drink your milkshake"

Uit de nieuwe gelekte documenten blijkt dat de Amerikaanse inlichtingendienst onder meer ook in staat is om cyberaanvallen van tegenstanders in het eigen voordeel te gebruiken om informatie in te winnen. De inlichtingendienst spreekt in dit geval van "fourth party collection". Die tactiek blijkt zo succesvol, dat agenten van de NSA en GCHQ er grappen over maken in geheime diashows. In een NSA-presentatie met de titel "Fourth Party Opportunities", verwijst de eerste dia naar de "I drink your milkshake"-monoloog van Daniel Daw-Lewis in de film There Will Be Blood (2007).

Der Spiegel schrijft dat een eenheid van de NSA op een gegeven moment een aanval op het Amerikaanse Department of Defense terug wist te traceren naar China en de aanval in zijn voordeel gebruikte om stilletjes mee te luisteren naar de spionagepraktijken van de Chinezen, zoals een digitale infiltratie bij de Verenigde Naties. “Het is absurd: terwijl ze aan het spioneren zijn worden de spionnen bekeken door andere spionnen”, schrijft Der Spiegel. 

In een andere presentatie laat GCHQ het resultaat zien van het inzetten van een tool met de naam BADASS op zwakke mobiele apps. Hierin wordt getoond hoe makkelijk het is om door persoonlijke informatie te bladeren die in de metadata staat die wordt verzonden tussen het apparaat van de gebruiker, mobiele netwerken en analysebureaus. Die gegevens behoren geen data te bevatten waarmee je iemand kunt identificeren. Diverse dia"s zijn getiteld: Abusing BADASS for Fun and Profit. Op eentje staat: “We weten hoe slecht je bent in Angry Birds.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business