Nieuws

Menselijke robot zet eerste stapjes

De menselijk uitziende Atlas-robot heeft armen en benen, beweegt zoals een mens en kan eindelijk autonoom functioneren.

Robots zijn de laatste tijd maar al te vaak vreemde vissen of ronde stofzuigers. Sciencefiction belooft ons een menselijke robot met superkracht, en Darpa is vastbesloten de mensheid niet teleur te stellen.

Darpa, een onderdeel van de Amerikaanse Defensie, heeft als opdracht futuristische projecten te bedenken en uit te werken. Atlas, gebouwd door Boston Dynamics, valt zeker als dusdanig de classificeren. De Atlas-robot heeft het formaat van een bodybuilder en ziet er impressionant uit. Vroege versies van Atlas konden al wandelen en voorwerpen manipuleren met hun handen, maar ze moesten verbonden zijn aan een stroombron en een veiligheidslijn.

Draadloze Atlas

Darpa introduceert nu een volledig nieuwe versie van Atlas waar ontwikkelaars binnen de organisatie mee aan de slag moeten. De nieuwe robot werkt volledig draadloos: veiligheidslijnen zijn overbodig en een batterij van 3,7 kWh zorgt voor een uur autonomie. Bovendien kan je samen met de robot in een kamer staan zonder permanente gehoorschade op te lopen, iets wat bij oudere modellen blijkbaar wel een probleem was.

Het Atlas-hardwareplatform is natuurlijk maar één helft van de vergelijking: zeven teams van ontwikkelaars werken met de robot om een wedstrijd te winnen waarvan de finale in juni van dit jit jaar plaats vindt. Dat weet Engadget. Gelukkig kregen de teams niet de opdracht om Atlas te programmeren als moordmachine: de robot wordt ontwikkeld voor reddingsdoeleinden.

Reddingswerker

Als alles goed loopt zal Atlas autonome reddingsopdrachten kunnen uitvoeren op plaatsen die niet geschikt zijn voor mensen. Dat impliceert dat de robot moet werken in een ongecontroleerde omgeving waar misstapen een reële mogelijkheid zijn. Atlas kan daarom niet alleen wandelen maar ook helemaal zelf rechtstaan als er toch iets fout loopt.

Een combinatie van Atlas en de snelle vooruitgang in onderzoek naar artificiële intelligentie maakt een I Robot-toekomst plots plausibel. Misschien moeten we Elon Musk toch maar bedanken voor zijn oproep om verantwoord om te springen met AI, alvorens we geconfronteerd worden met een leger van superintelligente, supersterke en superkwade Atlas-robots.

Atlas is niet de enige robot die aan de sciencefictionverwachtingen opleeft. De Japanse Asimo is in vele opzichten al geavanceerder, al is hij ook kleiner en fijner.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business