Nieuws

Onder de motorkap van de Spartan browser

Microsoft verklapt steeds meer details over Project Spartan, de mysterieuze browser die Internet Explorer moet vervangen.

Tijdens het grote persevent woensdag kondigde Microsoft officieel de Spartan-browser aan. Een enthousiaste Joe Belfiore deed al enkele functies uit de doeken voor een publiek van (aan MacBooks verknochte) journalisten maar nu publiceert Microsoft ook een blogpost waarin meer details te lezen zijn.

Mobiel en desktop

Spartan is de codenaam van de browser die de concurrentie moet aan gaan met onder andere Chrome en Firefox. Het lichte stukje software zal draaien op alle versies van Windows 10, zowel op de mobiele als de hybrid en de desktopversie. Naast de gebruikelijke functies verklapte Microsoft al dat Cortana in Spartan zal geïntegreerd zijn. Verder krijgt de browser een leesmodus die het internet als een boek structureert en deels offline beschikbaar maakt, en een annotatiesysteem om het web op een snelle manier met collega’s of vrienden te delen.

[related_article id=”161452″]

Op zijn blog verduidelijkt Microsoft dat Spartan geoptimaliseerd is voor aanraakschermen net als bediening met muis en toetsenbord. Je kan alle functies uitvoeren met de klassieke invoermethodes, maar zit je op een tablet, dan luistert de browser ook naar je vrolijk swipende vingers.

Nieuwe motor

Onder de motorkap steekt Microsoft een nieuwe render-engine ontwikkeld voor het hedendaagse internet. Dat Internet Explorer dat in contrast niet is of was lezen we tussen de lijnen. Het resultaat: webpagina’s moeten juist weergeven en ontwikkelaars krijgen een stuk minder kopzorgen.

De nieuwe render-engine wordt in ieder geval de standaard voor Windows 10. Het gaat om een variant van de Trident-engine. “De Spartan rendering-engine is een nieuw onderdeel dat verschilt van Trident”, aldus een woordvoerder van Microsoft. “De nieuwe engine begon als een variant op Trident maar is sindsdien geëvolueerd tot iets nieuws.”

Internet Explorer leeft

Ook achterwaartse compabiliteit is voorzien: Spartan kan gebruik maken van de oude Internet Explorer 11-engine wanneer websites daar om vragen. Voor de zeldzame gevallen dat een echte versie van IE noodzakelijk is blijft ook de oude brower in Windows 10 ingebakken. Dat vermoedden we al maar wordt nu ook officieel bevestigd. De keuze is misschien niet ideaal: de kans bestaat dat te veel mensen verknocht zullen blijven aan hun vertrouwde Internet Explorer, al hangt veel af van de manier waarop Microsoft Spartan in de nieuwe Windows zal integreren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business