Nieuws

Facebookpanne: geen aanval, maar eigen fout

Dinsdagochtend lagen Facebook en Instagram er een tijdje uit. De fout lag bij Facebook zelf en was niet het gevolg van een aanval van buitenaf.

Lichte paniek in de wereld van sociale media vanmorgen. Rond 7u10 ging Facebook offline. Ook Instagram was niet beschikbaar, evenals andere apps die gebruik maken van een verplichte Facebook-login, zoals bijvoorbeeld Tinder. WhatsApp, ook in het bezit van Facebook, bleef wel gewoon werken. De storing was een uur later verholpen.

Even werd gespeculeerd dat het hackerscollectief Lizard Squad een DDoS-aanval op Facebook zou hebben uitgevoerd. De hackers stuurden een tweet de wereld in waaruit kon worden afgeleid dat zij verantwoordelijk waren. Facebook kwam echter al snel met een verklaring tegenover BBC, waaruit bleek dat de storing te wijten was aan Facebook zelf.

“Eerder vanavond hadden een groot aantal mensen toegangsproblemen met Facebook en Instagram. Dit was niet het gevolg van een third party attack, maar kwam na een door ons aangebrachte verandering in onze configuratiesystemen. We hebben het probleem snel opgelost, en beide diensten zijn voor iedereen weer 100% beschikbaar."

Als gevolg van de storing was #facebookdown de hele ochtend trending op Twitter.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business