Nieuws

Meer dan een miljard Android-toestellen verscheept in 2014

Android heeft een mijlpaal bereikt: voor het eerst werden er op een jaar tijd meer dan één miljard apparaten verscheept met het OS van Google.

Android heeft nu een wereldwijd marktaandeel van 81 procent, tegenover 15 procent voor iOS van Apple. Dat berekenden marktonderzoekers van Strategy Analytics.

Tegenover het miljard verscheepte Android-machines, staan 192,7 miljoen iOS-apparaten. In 2013 tikte de Android-verkoop af op 780,8 miljoen stuks.

[related_article id=”158256″]

Twee paarden

De wereldwijde race tussen smartphones is momenteel in essentie een wedstrijd tussen twee paarden: iOS en Android. iOS mag dan al een respectabel marktaandeel hebben, de achterstand op Android inhalen, wordt een zeer moeilijke zaak. Het Google-OS draait op exponentieel meer apparaten, is in alle prijsklassen terug te vinden (ook budgettoestellen) en wordt ondersteund door tientallen fabrikanten.

Dat gezegd zijnde: veel medelijden met Apple moeten we ook niet hebben. Het bedrijf heeft, verdeeld naar merk, samen met Samsung, zowat het grootste marktaandeel van alle fabrikanten, rond de twintig procent. En terwijl Samsung terrein moet prijsgeven, stijgt het marktaandeel van Apple nog.

Geldkoe

Uit de winstcijfers blijkt ook dat de iPhone een absolute geldkoe is en dat de verkoop ervan ronduit fenomenaal mag genoemd worden. De winstcijfers van Samsung daarentegen staan onder zware druk. Verschillende nieuwe modellen die het bedrijf lanceerde, presteerden maar middelmatig qua verkoop.

China en India als motor

De verkoop van meer dan een miljard Android-apparaten heeft de hele wereldwijde markt voor smartphones in 2014 ook een flinke zet gegeven. Die groeide met 30 procent tot 1,3 miljard apparaten. De motor van de groei ligt in opkomende markten als China en India, zegt Strategy Aalytics en dat zal in 2015 waarschijnlijk niet anders zijn.

Het is ook vooral in die landen dat Samsung de hete adem in de nek voelt van zijn concurrenten, zoals Chinese als Xiaomi en Huawei, die veel succes hebben met goedkope telefoons.

En Windows Phone?

Wat Windows Phone betreft: volgens Strategy Analytics kan het Microsoft-platform slechts drie procent van de wereldwijde smartphone-verkopen binnenhalen. Hoewel dat nog altijd 39 miljoen verkochte toestellen zijn, heeft het bedrijf moeilijkheden “om grote hardwarepartners te overtuigen” en is ook de aanwezigheid in China te zwak. 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business