Een lagere belasting op draadloze straalverbindingen tussen zendmasten kan mobiel internet goedkoper maken. De federale regering bekijkt een voorstel om zo'n belastingverlaging door te voeren.

Voor dataverkeer tussen zendmasten maakt Proximus hoofdzakelijk gebruik van het eigen vaste netwerk terwijl Mobistar profiteert van Telenets kabelnetwerk. Base moet echter betalen voor het gebruik van beiden. Zendmasten draadloos laten communiceren door middel van een zogenaamde straalverbinding is de oplossing, maar ook zo’n verbinding is niet gratis.

Een straalverbinding is een radioverbinding met twee op elkaar gerichte antennes. De verbinding loopt in een rechte lijn en mag niet onderbroken worden. Daardoor is het maximale bereik zo’n 75 kilometer, al naargelang de hoogte van de twee zendpunten en eventuele obstakels tussenin.

Licentiekosten

Voor een dergelijke verbinding is een licentie nodig van het BIPT en die kost geld. In 2009 was de prijs van die licentie bij de hoogste in Europa. Met een daling van 20 procent sinds dan ligt de kostprijs nog steeds hoog in vergelijking met de buurlanden, maar de maatregel volstond om het aantal straalverbindingen zodanig te doen toenemen dat de totale opbrengsten er op voorruit gingen. Dat weet Data News.

Volgens de website diende N-VA kamerlid Pieter Dedecker een voorstel in om de tarieven voor straalverbindingen nog verder te laten dalen. Minister voor Telecommunicatie Alexander De Croo (Open VLD) bekijkt het voorstel. Een verdere verlaging van de tarieven kan opnieuw tot meer straalverbindingen leiden, wat de kosten voor mobiel internet vooral voor Base de kop in drukt. Die besparing maakt goedkoper mobiel internet voor de eindgebruiker mogelijk.