Nieuws

Obama beschuldigt EU van jaloezie op Amerikaanse techbedrijven

Obama beschuldigt Europa van het aanvallen van Amerikaanse technologiebedrijven, "omdat ze er niet mee kunnen concurreren".

Amerikaans president Barack Obama beschuldigt Europa ervan dat het Amerikaanse technologiebedrijven aanvalt omdat men er in Europa "niet mee kan concurreren." De president deed de uitspraak in een interview met Recode.

In het interview kwamen thema"s als cybersecurity en het internet aan bod. De uitspraak heeft nogal wat kwaad bloed gezet bij Europese overheidsfunctionarissen. De Amerikaanse president suggereerde namelijk dat de recentelijke onderzoeken van de Europese Unie naar het beleid van bedrijven als Google en Facebook “commercieel gedreven” zijn.

“Dienstverleners die […] niet kunnen concurreren met de onze, zijn eigenlijk aan het proberen om wegversperringen voor onze bedrijven op te werpen om te voorkomen dat ze effectief kunnen opereren”. Obama doelt hiermee op de strijd tegen belastingontduiking, acties van het Europees Parlement en privacywetgeving, zoals het afdwingen van het vergeetrecht in Google.

 (De uitspraken van Obama zijn te zien vanaf minuut 17.)

In een toelichting op deze uitspraak zegt Obama:

“Wij bezitten het internet. Onze bedrijven hebben het gemaakt, het uitgebreid, en zodanig geperfectioneerd dat er niet meer mee te concurreren valt. En wat vaak wordt verpakt als verheven politieke posities, zijn soms verkapte commerciële intenties.”

Ook deze uitspraak leidt tot kritiek. Martha Lane Fox bijvoorbeeld, een internetonderneemster en lid van het Britse Hogerhuis, stuurde volgende tweet de wereld in:

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business