Het blogplatform van Google staat vanaf 23 maart geen naaktfoto's en -video's meer toe als ze geen publiekelijk doel dienen, zoals in een artistiekeof educatieve context.


Blogger, onderdeel van Google, staat gebruikers niet langer toe om seksuele content te plaatsen. In een verklaring aan geselecteerde gebruikers laat het bedrijf weten dat het vanaf 23 maart niet langer mogelijk is om expliciete naaktfoto"s of -video"s te publiceren. Blogs die dat na die datum toch nog doen, worden privé gemaakt. Dat betekent dat de beelden gewoon online blijven, maar alleen zichtbaar zijn voor de eigenaar, beheerders en mensen waarmee de pagina gedeeld is.

In een aangepast artikel in de ondersteuningsdatabase, zegt Google dat naaktheid op Blogger nog steeds is toegestaan zolang de foto"s of video"s een “publiekelijke functie” hebben. Dat kan in een artistieke, educatieve, informatieve of wetenschappelijke context.


[related_article id=”158901″]

Als de beelden niet voldoen aan die definitie, adviseert Google de expliciete media volledig te verwijderen of als privé te markeren. In het vorige beleid stond Blogger wel naaktfoto"s en -video"s toe, zolang de pagina maar werd aangemerkt als "adult". De motivatie hiervoor was dat “het censureren van dergelijke content in contrast staat met een dienst die gebaseerd is op de vrijheid van meningsuiting”.

Met deze actie treedt Blogger in de voetsporen van Vine, dat eerder al het delen van pikante filmpjes verbood. Ook Tumblr – dat veel gebruikt wordt voor het delen van seksueel expliciete content - ondernam kort na de overname door Yahoo actie tegen pornografische inhoud, maar moest zijn beleid al gauw terugdraaien na felle kritiek van gebruikers.