techpulse 2

Samsung gaat voor pure luxe met zijn nieuwe raspaard. Topspecificaties en premium materialen, maar is het ook beter?

Gisteren heeft Samsung na talrijke lekken eindelijk de Samsung Galaxy S6 aan het grote publiek getoond. Het resultaat oogt veel lof, maar niet iedereen is het eens met de nieuwe strategie van Samsung. Het premium design heeft er namelijk voor gezorgd dat de batterij niet meer vervangbaar is, en het microSD-kaartslot is verdwenen. Een beetje zoals Apple dus.

Vingerafdrukken

Het is natuurlijk niet de beste situatie, maar toen we na talrijke journalisten een Samsung Galaxy S6 in handen kregen, zat hij vol onder de vingerafdrukken. De glazen achterkant, bedenkt met een laagje Gorilla Glass 4, heeft duidelijk geen anti-vingerafdrukcoating. Bij een lichte kleur valt dat niet zo sterk op, maar de zwarte of groene variant zag er echt niet meer uit na enkele minuten.

Het aluminium chassis van de Galaxy Note 4 maakt zijn wederoptreden in de Galaxy S6, wat het geheel een stuk sterker maakt en beter laat aanvoelen. De rand van de Galaxy S6 is wel een stuk minder ‘scherp’ dan bij de Note 4 het geval was. De Galaxy S6 Edge heeft vanzelfsprekend nog een dunnere aluminium schermrand, omdat het scherm mee afbuigt.

De S6 Edge is trouwens wel een prachtig voorbeeld van straffe technologie. Hij is haast identiek aan de gewone S6, behalve de afronding van het scherm. Dat lukt pas wanneer het scherm wordt verhit tot 800 °C, daarom het hoge premiumkaartje. Door de gebogen rand is de S6 Edge ook een fractie smaller dan de gewone S6. Het scheelt niet veel, maar het verschil is wel voelbaar in de hand. Helaas maakt de curve hem ook iets dikker, 7,0mm in plaats van 6,8mm.

We zijn geen fan van het pittige prijskaartje van de Galaxy S6 Edge, maar van de twee toestellen spreekt het ons wel het meeste aan. Uniek, mooi afgewerkt en stevig: eindelijk heeft Samsung begrepen hoe ze een kwalitatieve smartphone moeten afleveren.

Sneller of niet?

Een korte demonstratie van 10 minuten is natuurlijk niet genoeg om een grondige indruk te krijgen, maar ik werd niet van mijn sokken geblazen op vlak van snelheid. De snelheidstandem SSD-eMMC opslag zou bliksemsnel apps moeten kunnen starten, maar het verschil is amper merkbaar. Er valt wel absoluut geen lag te bespeuren.

De nieuwe Exynos 7420-chip is een potige octacoreprocessor, maar benchmarks hebben we niet kunnen draaien in de korte tijd. Daarvoor werd elk toestel iets te goed in het oog gehouden. We weten dus niet of hij evengoed presteert als de Qualcomm Snapdragon 810, maar hij is alvast sterk genoeg om elke animatie vloeiend weer te geven en razendsnel te reageren.

TouchWiz light

Hetgeen wat mogelijk ook de vloeiendheid in de hand werkt, is de nieuwste versie van TouchWiz. Samsung heeft opnieuw flink gesnoeid in zijn Android-schil om alles nog dichter bij het uitstekende Android 5.0 Lollipop aan te leunen. Het bekende cirkeltje in de rechterbenedenhoek is bij talrijke menu’s aanwezig, en ook het aantal geïnstalleerde apps is flink verminderd.

Opvallende aanwezigen zijn de Microsoft Apps. Standaard zijn OneNote, Skype en OneDrive geïnstalleerd. Bij die laatste krijg je zelfs gratis 115 GB cloudopslag gedurende twee jaar. Microsoft is duidelijk aan een smartphone charmeoffensief bezig en heeft Samsung vermoedelijk een flinke zak geld toegestoken voor de installatie van de drie apps.

Nieuw in TouchWiz is de ondersteuning voor thema’s om je hele smartphone een nieuwe look mee te geven. Voorlopig kan je nog maar uit drie thema’s kiezen, maar dat aanbod zou na de lancering snel moeten aandikken. Ook handig is de mogelijkheid om het aantal icoontjes in je startvenster te beheren. Voortaan kan je kiezen uit 4×4, 4×5 of 5×5.

Camera troef

De camera van de Galaxy S6 (Edge) is volgens Samsung nog de grootste troefkaart. Behalve prima specificaties heeft Samsung ook de app grondig onder handen genomen. Voortaan heb je ook een professionele optie waar je een pak meer instellingen kan aanpassen. Loop je verloren in de functies? Dan biedt de Auto-stand een oplossing. De andere functies van de Galaxy Note 4 blijven behouden: slow-motion, fast-motion, panorama en selective focus. Enig nieuwe element: Virtual Shot. Hiermee kan je handig en snel 360° foto’s nemen, om bijvoorbeeld het interieur van je huis te tonen alsof ze zelf aanwezig zijn.

De app ziet er goed en duidelijk uit, maar we hebben niet de indruk dat er iets tussen zit dat we nergens anders al hebben gezien. De lichtsterke F1.9-lens daarentegen vinden we wel straf. De zaal waarin we de camera konden testen was niet bepaald ideaal, maar de foto’s die we met de voor- en achtercamera namen zagen er uitstekend uit. Zeker de camera vooraan maakte indrukwekkende selfies gezien de lastige lichtomstandigheden van de locatie.

Afwachten of de camera beter gaat doen dan de iPhone 6, de standaard op dit ogenblik, maar de eerste tekenen zijn alvast veelbelovend.

Galaxy S6 Edge

De Samsung Galaxy S6 en S6 Edge delen nagenoeg exact dezelfde specificaties, uitgezonderd de batterij die bij de S6 Edge 50 mAh groter is. Waarom zou je dan voor de duurdere S6 Edge moeten kiezen? Het design is een goede troef, maar er zitten ook enkele stiekeme functies in het afgeronde scherm.

Je mag de curve wel niet vergelijken met de Galaxy Note 4 Edge. Die curve liep helemaal door tot de rand, maar wel aan één kant. De S6 Edge doet het aan twee kanten, maar niet zo ver. Je kan in de rand vijf kleuren associëren aan vijf belangrijke contactpersonen. Die kan je dan snel bellen of berichten sturen door de kleurgloed weg te vegen uit de rand. Heb je de S6 Edge met het scherm omlaag op het tafel liggen, dan toont de gloed of een van je vijf contactpersonen je belt. Een tik op de hartslagsensor achteraan verstuurt automatisch een ‘Ik bel je later terug’-berichtje.

Je kan ook nog vegen over de rand om in het klein het uur te zien, doorheen je notificaties rollen, of nieuwstitels lezen. Klinkt leuk, maar handig lijkt het ons niet. Er zit niet echt een functie achter de curve, in tegenstelling tot de Note 4, waardoor het puur om een esthetische keuze gaat. Dan is 150 euro meer natuurlijk wel heel veel.

Bloedmooi

Samsung heeft alles uit de kast gehaald voor de Galaxy S6 (Edge). De specificaties zijn absolute top en het Quad HD amoledscherm is adembenemend mooi. Het nut van Quad HD op een klein 5,1 inchscherm gaat wel aan ons voorbij, uitgezonderd wanneer we de nieuwe Gear VR op onze neus zetten.

De glazen achterkant is snel vettig, maar de vijf kleuren sprankelen en zien er subliem uit. Zeker de versie in British Racing Green willen we direct in huis halen. Het enige waar we ons wel zorgen over maken, is de keuze van Samsung om de prijs pittig te houden en uitbreidbaar geheugen te schrappen. 

Premium koers

Samsung wil een premium koers varen en vermoedelijk kost de Galaxy S6 een flink stuk meer dan de S5 om te maken. Dan is de lucratieve markt van extra opslag voor een flinke meerprijs een handige manier om extra reserves in te bouwen. Zonde dat de microSD-kaartslot moest verdwijnen om aan die politiek mee te doen.

Wij zijn alvast onder de indruk van de verwezenlijking binnen Samsung. Na jaren koppig vasthouden hebben ze eindelijk begrepen waarom een dure smartphone ook wel een knap toestel moet zijn. De Samsung Galaxy S6 combineert alles wat er op dit ogenblik in een smartphone past, terwijl het ook duidelijk grenzen verlegt met het premium uiterlijk. Benieuwd of ze hiermee de blauwdruk in handen hebben van beste smartphone.

De Samsung Galaxy S6 is vanaf 10 april beschikbaar in 20 verschillende landen. Wij moeten een weekje wachten, vanaf 17 april zouden België en Nederland aan de beurt moeten zijn. Van zodra we kunnen gaan we wat langer aan de slag met het toestel voor een uitgebreide review.