Nieuws

Eerste blik op Jolla Tablet met Sailfish OS 2.0

Jolla toont op het MWC in Barcelona zijn eerste tablet en verniewde Sailfish OS. Wij wierpen een eerste blik op hardware en software.

Op het Mobile World Congress in Barcelona gaan de nieuwe vlaggenschepen van grote fabrikanten zoals Samsung en HTC met een groot deel van de aandacht lopen, maar ook kleine spelers maken van de gelegenheid gebruik om hun producten onder de aandacht te brengen.

Op de stand van Jolla wordt een nieuwe tablet en vernieuwd Sailfish OS 2.0 gepresenteerd. Het eigenwijze Finse bedrijf werd opgericht door enkele ex-Nokia-werknemers, en toonde vorig jaar reeds de eerste telefoon met Sailfish OS, een besturingssysteem dat volledig gebaseerd is op gestures. Versie 2.0 moet dat concept verder op punt stellen.

[related_article id=”161563″]

Voor de realisatie van de tablet en het nieuwe besturingssysteem doet Jolla beroep op zijn fans. De tablet werd volledig gefinancierd via een crowdfundingcampagne op Indiegogo, en Jolla vraagt dat zijn gebruikers actief bijdragen aan de ontwikkeling van het product. “Als genoeg mensen in de community vragen om een bepaalde feature toe te voegen, dan probeert Jolla dat te realiseren”, kregen we te horen tijdens een korte demonstratie.

Jolla Tablet

De tablet is momenteel nog in ontwikkeling, maar het model dat we in Barcelona konden bepotelen, voelde reeds als een afgewerkt product aan. De Scandinavische designfilosofie laat zich duidelijk voelen en de bouwkwaliteit is erg goed.

Het 7,85 inchscherm heeft een resolutie van 2048×1536 pixels, net als de iPad Mini 3 en HTC Nexus 9. Onder de motorkap zit een 64-bit quadcoreprocessor van Intel, geklokt op 1,8 GHz, en 2 GB RAM. De tablet komt in een versie met 32 of 64 GB opslagcapaciteit, en dat kan bovendien nog verder worden uitgebreid met een geheugenkaartje. Achteraan zit een 5 megapixelcamera en vooraan is een exemplaar met 2 megapixels voorzien. De batterij heeft een capaciteit van 4.450 mAh, wat eerder aan de lage kant is voor een tablet.

Sailfish OS 2.0

De hardware laat alvast een goede indruk na, maar het is de software die de show moet stelen. Sailfish OS is volledig gebaseerd op gestures, wat betekent dat je nergens (fysieke of virtuele) knoppen terugvindt voor de navigatie door het toestel. Dat vraagt in het begin wel wat gewenning, en er is zeker sprake van een leercurve die moet worden overwonnen.

Het homescreen in Sailfish OS 2.0 is vormgegeven als een dashboard waar je snel toegang krijgt tot veelgebruikte functies, gebeurtenissen, meldingen en snelle instellingen. Terwijl iOS en Android aan een gelijkaardige gebruikersinterface vasthouden, heeft Jolla zijn stoute schoenen aangetrokken en toont het iets uniek. Al doet het ons toch ook wat denken aan Ubuntu voor smartphones.

Een veeg van de onderkant van het scherm naar boven roept het menu met applicaties op. Sailfish OS draait native apps, maar kan ook gewoon overweg met Androidapplicaties. De software biedt wel geen ondersteuning voor Google Play Services. Ook de Play Store is dus niet aanwezig, maar je kan wel beroep doen op Jolla’s eigen appwinkel, of externe winkels zoals de Amazon Appstore.

Keer je terug naar het homescreen en veeg je naar links, dan krijg je een overzicht van alle openstaande apps op het toestel. Vanaf dit scherm kan je de apps ook meteen aansturen. Als je bijvoorbeeld een ander liedje wilt afspelen of een video op pauze wilt zetten, kan dat rechtstreeks vanuit die multitaskingscherm, zonder de app te openen.

Veeg je van de bovenkant van het scherm naar beneden, dan kan je kiezen tussen verschillende “Ambiences”. Dit zijn thema’s die het uiterlijk van de tablet volledig veraderen en ook andere informatie naar boven brengen. Je kan die thema’s vastkoppelen aan een tijdstip, zoals bijvoorbeeld tijdens de werkuren, maar nog niet aan een locatie. “Maar als de community daar naar vraagt, kan het wel worden bekeken”, aldus Jolla.

Beschikbaarheid

Jolla haalde reeds in november vorig jaar genoeg geld op voor de productie van de tablet en het nieuwe besturingssysteem. De eerste tablets worden vanaf juni dit jaar uitgeleverd. Ook bij ons zullen ze beschikbaar zijn via de website van Jolla. De tablet zal aan een adviesprijs van 249 dollar voor de 32 GB-versie op de markt komen. Voor 64 GB zal je 299 dollar betalen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business